2014. január 1., szerda

Virsli bundában.

Ez az étel nemcsak szilveszterkor készülhet.
Frissen és hidegen is finom.
Előre elkészíthető vendégváró.
Mi is készíthetünk leveles tésztát, de a  kész bolti  jó, ha kéznél van.
Én azt a fajtát szeretem, amit nyújtani kell. 
Így én döntöm el , milyen vastagra nyújtom.
 Fűszeres, kenyér tésztát is használhatunk.
A virslit betekerni elég 2-3 mm-es vastagra nyújtani.
Derelye metszővel hosszú csíkokat vágok.
betekerem vele a lehéjazott nyer virsliket.
Egész felvert tojással lekenem a tetejét , ecsettel, majd szezám magba forgatom.
Nálam most bio szezám mag volt kéznél.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
220C °-ra előmelegített sütőben sül 5 percig, majd mérsékelem 160 C°-ra és így sül még 15 percig.
Nekem szilikon sütőlapom van, ezen biztos nem ragad le semmi.
Most együtt sült a malac figurákkal és pár grissinivel.
Frissen és hidegen is fonom.
Előre elkészíthető vendégváró.

Malac fejjé is díszíthetjük a virsli végét, a gyerekek biztosan örülnek neki. 
Fület ragasztunk 2 db tészta háromszögből.
Bevágva a  virslivégét, kis tészta gombócot helyezünk a szájába.
A szeme 2 db vörös lencse.



Szilveszteri malacok , leveles tésztából.


A szilveszter  elképzelhetetlen malac nélkül.
Sütjük, főzzük, de készülhet jelképesen is leveles, vagy fűszeres, kenyér tésztából.
Nálam, most ilyenek készültek.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta(amit nyújtani kell)
sajt
 sonka
pizzakrém
tojás a kenéshez
A leveles tésztát  kb 3 mm vékonyra nyújtom.
 6 cm átmérőjűpohárral köröket szaggatok.
Fűszeres lapka sajt, egy pötty pizza szósz és , füstölt sonka darabokat, majd ismét sajtot helyezek rá.
Nálam, most a felső sajt füstölt gomolya volt.
Tepsibe sütőpapírra kerülnek, nekem szilikon lapom van.

Széleit tojással megkenem, így biztos rá ragad a felső kör.
Lezárom egy másik kör tésztával. 
Átkenem felvert tojással.

Az orra kisebb kör, a fülek, háromszögek.
Ezeket is lekenem tojással.
A szeme lehet bors.
Nálam most vörös lencse .
Az orrába kiskanál nyelével mélyedést alakítok ki.

Forró 200 C °-ra előmelegített sütőbe kerül, amit 5 perc után légkeverésre, 160 C °-ra váltok, így sül még 15 percet.
Mutatós, és laktató , pikáns falatkák, egy buliban garantálják a jó hangulatot.
Készülhet más formában is.



2013. december 31., kedd

Sajtos, sonkás muffin, fűszeres, kenyér tésztából.


Mindig jó, ha van kézbe vehető apróság, ami átmenetileg enyhíti az éhségünket.
Ilyen a sós muffin.
A grissini, fűszeres  kenyér tésztából készítem.
Vékonyra nyújtom, cakkos formával köröket szaggatok. Egy kisebb virág formával ugyan annyi kerül még kiszúrásra.
A muffin sütőt kiolajozom, így kerül bele a kapszli.
Ráhelyezem a nagyobb darabot.
Mascarpone, egy pötty pizza fűszer, füstölt sonka, újból sajt.
Nálam most füstölt gomolya és fűszeres sajt került rá felváltva.



A kisebb virág formával lezárom.
Kicsit rá lapogatom.
Felvert tojással bekenem.

Bio szezámmag, köménymag, durva tengeri só keverékével megszórom.
160 C°-on sül 25 percig.



Grissini.


Grissini
Kenyér tésztát, citrom borssal, tárkonnyal, gírosz, és grill fűszer sóval, és Himalája sóval ízesítek.
A kenyérsütő készre dagasztja.
 A gyúrótáblán átgyúrom, letakarva pihen.
Kinyújtás után megint pihentetem.


Csíkokat vágok és megsodrom.
Tojással lekenem.
                          A tetején, ollóval  kis becsípéseket készítek. 
Ezek sütéskor felemelkednek és finom ropogósra sülnek.
Szezámmagot,(most sikerült bio minőségűt kapnom) egész köménymaggal, durva tengeri sóval összekeverek, ebben megmártom és a tepsin még pihen kicsit. 
Sajttal is gazdagíthatjuk.
160 C°-on sül 20 percet.
Nagyon finom sós ropogtatni való.
 Ha vastagabbra készítjük, még köretként is funkcionálhat sült húsokhoz, virslihez.
Jó bor, sör korcsolya!

Mártogatóst is készíthetünk hozzá.

Vöröslencse püré leves.

Minden évnek megvan a maga története.
Őrzünk jó és rossz dolgokat.
Kimondható, és kimondhatatlan dolgokat.
És mindig a jobbra vágyunk.
A világon mindenki vidám lehet ezen a napon.
Igyekszünk jók lenni, finomságokat készítünk, hogy hátha jövőre  minden másképp lesz.
Nálam ezek készültek.
Lencse püré leves, vörös lencséből.
Először próbálom ki vörös lencsét.
Részletesebben ITT olvashatsz róla.
A karácsonyi mézes díszítéshez már használtam.
Nagyon dekoratív, igaz nem ehető.
Recept.
 A lencsét étel ízesítős, vízben, 1 cikk fokhagymával megfőzöm.
 Sajnos a főzés során jelentősen elveszíti gyönyörű színét.
világos rántást készítek, ebbe kerül a tejföl is, behabarom, felfőzöm.
Virsli darabokkal, tökmaggal tálalom.
Fűszeres grissinit  adhatunk még mellé












2013. december 29., vasárnap

Rakott lencse.

 LENCSE
Elképzelhetetlen az új év lencse és sült tök
nélkül.
A malac a szerencsét, a lencse a gazdagságot a tök az egészséget ígéri nekünk.
MALAC
SÜLT TÖK
MÉZZEL-KAKUKKFŰVEL
Nagyon  egyszerű a rakott lencse elkészítése, de annál finomabb.
Hagyományos módon lencsét főzünk.
Vízben, egy fej hagymával, babérlevéllel,ételízesítővel, vagy leveskockával, pár ág kakukkfűvel, puhára főzzük.
Vékony,világosbarna rántást tejföllel felengedünk és ezzel sűrítjük be a lencsét. 
Ha langyosra hűlt, 2 egész tojást elkeverünk benne,  citrom borssal ízesítjük. 
A darált sertéshúst pörköltszerűen lesütjük.
Ízesítése, só,  citrombors, kakukkfű,paprika.

Egy  kivajazott, morzsázott, tűzálló tálba  rakjuk a lencse felét, erre kerül a hús, majd a maradék lencse.
Tetejére tojással, sajttal elkevert tejfölt rakunk.
Jól előmelegített sütőbe sül 10 percig, majd vissza véve a hőfokot, még kb 10 percig pirosra sütjük.

Szilveszteri készülődés.



Tavaly szilveszterre, ilyen malacok készültek.





A malackák részletesebb leírása,  fázisfotókkal, itt található, ebben a blogban.
Az idén is sütök.
 Kell a szerencse a nyugdíjasnak is.
Pizzás muffin falatok is készülnek.
Virslik, szezámmagos leveles tészta bundában.

Lencse is biztosan készül hozzá.