2013. április 20., szombat

Kelt tésztából.


Kelt tészta

50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.- nálam 20 dkg kovász
4 ek olvasztott vaj(vagy 2 ek liba zsír)
2 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle
2 ek burgonya pehely
jön még hozzá a gyors kovász

gyors kovász.
3 ek liszt pici  cukor,1 ek olaj
1 dl tej, a 3dkg élesztő-nálam a  20 dkg saját kovász.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
A kenyér sütőre bízom a dagasztást és a kelesztést.
Most több féle is készült.
Egy részéből:12 db pudingos alma töltelékkel muffin.
A majomkenyér tölteléke került bele.
 Egy párnak a tetején a maradék tojás fehérje habos kókusz barna cukorral flambirozva.
 Ilyen a belseje.

Másik részből 4 db káposztás batyú
 Készült még 4 db diós duda, és a maradékból kókuszos  csigák.
 Cukorral habbá vert tojás fehérjébe kókusz reszelék bele forgatva.
 Feltekerem és csigákat vágok belőle.

4 db diós szív.


Nagyon kiadós tészta, csodálatosan puha és könnyű.
A tetejét vajjal, vagy liba zsírral kenem le.
Most a liba szír  volt kéznél.

2013. április 14., vasárnap

Medvehagymás pestó.


Turmixba:
Olíva olaj, 
bors, só, 
pici barna cukor,
mustár, 
citromlé ,
sok medve hagyma levél.  

Fenyőmag vagy dió.
 A végén reszelt sajt.
Jól össze turmixolom.
 Kicsi üvegekbe lefagyasztható télire is.

Egy szelet kenyeret megkentem saját készítésű pestóval.
Sajt, pirított mandula a tetejére, piros paprika csík a dísz. 

Medvehagymás csirkemell tekercs



Jó vékonyra kiklopfolom a csirke mellet, folpak alatt.
Sóval, durvára őrölt színes borssal megszórom
Sajt, rá a medvehagyma levél, sonka, megint sajt kerül. 
A végére egy sorban őszi barack cikkek, aszalt szilva,és feltekerem a folpakkal, amibe klopfoltam.
Kicsit pihen, érnek az ízek. 
Vajjal dúsított olajban átforgatom és megy a grillbe.(ha több is készül a sütőbe)
Tejszínnel kenegetem és 10 perc alatt pirosra sül.
Most fűszeres toast lapka sajt került bele, ami nagyon pikáns ízt ad neki.
Szeleteléskor a medvehagyma zöld színe nagyon mutatós és jóízű is.
Készült már spárgával is, barack helyett.
 és saját zöld dió befőttel, szilva helyett.
Hidegen is finom. Vendégvárónak előre elkészíthető. 
Most medvehagymával, a spenót helyett.
Kétféle sajt, medvehagyma.
Sonka
Már zöld dió is került rá,  az aszalt szilva ,áfonya és barack mellé.

   Tejszín, és vaj  a tetejére.
Sütés közben még kenegetem tejszínnel.
A végén grillezem kicsit.
Csodálatos ízvilág  a zöld dió, az aszalt szilva édessége, a barack íze  a medvehagyma fűszeres, fokhagymás izével keveredve.


Medvehagymás muffin és pogácsa.

A medvehagyma jótékony hatásairól ITT olvashatsz.
Ha már van medvehagymám,  muffint és pogácsát sütöttem vele.
40 dkg  sima liszt
20 dkg rétes liszt
10 dkg vaj
10 dkg kókuszzsír
2 db tojás
2 dl tejföl
1,5 tk só
pici cukor
4 dkg élesztő
4 ek burgonya pehely
Fél marék darabolt medvehagyma.
A kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Minden hozzá valót bele raktam és dolgozott. 
Ez az én gépemen 150 perc.
Elő melegít, kever, keleszt ennyi idő alatt.
Mikor leáll a dagasztással, kiveszem , kézzel átgyúrom. 
Levegősebb lesz a tészta.
Vissza teszem és keleszti a gép tovább.
A program végén kinyújtom , felezem. 
Csodálatos zöld színe lett a medvehagymától.
Egyik felét hajtogattam, másik felét megkentem kevés puha kókusz zsírral és feltekertem rúdba. 




Így pihent, majd kinyújtás után , bevagdostam,  szaggattam, formáztam, tojással lekentem.
Egy adag muffin formában sült.



Most amaránt, és szezám mag,sajt is került rá.
AMARÁNT MAG
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Amaránt növény.



Medvehagyma levél ,fagyóba.

Itt a medvehagyma szezon.
 Lassan már vége is. 
Kaptam csomagban levelet és hagymát is. 
A hagymát elültettem.
Fagyóba került a levél. 
Felaprítva késes darabolóval,kis adagokban.
Egészben is raktam el.