2010. december 11., szombat

Ludaskása készült.

Nagyon szeretjük.
 A családomba, mindenkinek a kedvence. Most "csak"csirke aprólékból készült.
Merthogy a liba vagy a kacsa hozzá a legjobb. Én a kacsát szeretem.
A közepes nagyságúra feldarabolt húsokat hideg vízben felrakom főni.
 A víz, épp, hogy csak ellepje.
 Lehabozom, fűszerezem: só, bors,  1 fej hagyma , étel ízesítő,
                                               1 db leves kocka(nálam a saját darált zöldség kerül bele)
Ha a hús majdnem puha , a zöldségek és a rizs egyszerre kerülnek bele.
                       Zöldségek:sárga és fehér répa, zeller, karalábé, 
                    egy  lefagyasztott paprika, amibe zöldségeket bujtattam az ősszel.
1 csésze rizs és fél csésze kukorica dara kerül bele.(a durvább őrlésűből)
Az igazság az, én kuktába készítem.
Lehabozás után lezárom a hússal és 10 perc után kinyitom, akkor kerül bele a zöldség és a kása, rizs.
Még 5 percig hagyom főni , lezárom, és amikor lehet nyitni a kukta tetejét akkor összekavarom.
Ugyanis kicsit összenyomódnak az anyagok a kuktában, fel kell lazítani.
Legközelebbre már beszereztem nagyon jó kacsa far hátat, szárny tövet és combot.
Feldarabolva, lefagyasztva várják az elkészítést.
                    

2010. december 6., hétfő

Adventi készülődés.

Csodálatos dolog egy gyerek közösségben készülni az adventre.
Én is voltam abban a faluban, ahol iskola igazgató a fiam , egy adventi előkészületi napon.
Hálaadással, a cserkészekkel közös imával, énekléssel kezdtük a napot.
Majd koszorúkat, ajtó és fenyőfa díszeket készítettünk, gyerekek, szülők nevelők, közösen.
Jó volt látni, milyen egy igazi kis közösség.
A szülők sütiket hoztak, a konyhások káposztát töltöttek, egész délelőtt sült a tök, készült a tea.
 A gyerekektől is lehet tanulni, annyi új ötletet láttam tőlük.
Készen kaptuk a koszorú alapot, és a gyertyákat beszúróval.
A díszítést már mindenki maga oldotta meg.
Egy kerek, 4  gyertyásat készítettem, amit odaadtam a menyemnek, viszi a temetőbe az édesanyja sírjára.
Nagyon szép nap volt!
 Még ez  a kisebb csokor készült az elhunyt kedveseim  emlék helye mellé.
             Az előszobában van a helyük, hogy mindig lássam őket!


2010. december 5., vasárnap

Variációk!

Nagyon ritkán készül étel , amit ugyanúgy készítek el.
Mindig változtatok valamit.
Nem mindig sikeres. A legutóbbi kráter sütim is levizsgázott.
Nem volt csak karamell pudingom, ezért étkezési kukorica keményítőből készítettem helyette egy főzött krémet.
De hát úgy megkeményedett a sütés után, mint a kő. A búza keményítő nem csinál ilyet!!
Nem szólt a nagylány unokám, csak amikor pár nap múlva rákérdeztem, milyen volt, mert nekem nem tetszett,akkor mondta el neki sem.
De azért ma is variáltam. A töltött kanelloni és csiga töltelékével.
Most rizses ,zöldséges tökös,hússal töltöttem.
A húshoz még apróra vágott patisszon is került,(ez volt az utolsó tök a pincébe.) és
vegyes párolt zöldség is.
 A tetejére besamell mártás került tejszínnel.
Ez most bejött, máskor is kipróbálom.
A csak darált hússal töltött már nekem nagyon nehéz étel.
                 Régebbi felvétel-sütés előtti állapotban.


A mézes receptje.


15 dkg virágméz

25” porcukor
50 " finomliszt
3 db egész tojás
1 kk kakaó por
1/2 cs mézes fűszer keverék
2 kk szóda bikarbóna
A mézet a cukorral langyosan keverjük össze.A tészta előre elkészíthető.

Folpakba csomagolva pihentetjük egy napot hűvös helyen.
Ha figurákat,tálat, templomot készítünk, nem kerül bele a szóda bikarbóna, mert eltorzulnak a szabályos vonalak.
A kivágott alakzatokat sütés előtt ,akár egy éjszakán át pihentetjük,hogy szikkadjanak a figurák.
A templomhoz papírból sablont készítünk.
Tojássárgával kenve szép fényes lesz a tészta.

Saját készítésű mézeseim.

                                   Mézes tál.
                                  


                                        Templomok







Karácsony!

Az elmúlt évek Karácsonyairól készült ez a jobb oldalon található díavetítés. Akkor még a család teljes volt.
Minden Karácsonyra készült mézesből tál, amibe apró  díszes , mézes sütemények kerültek.
Mézes templom, kisebb alakban is, ajándékként ismerősöknek.
Ezekből mutatok képeket és hozom majd a mézes receptjét is.