2015. január 15., csütörtök

Házi tészták készítése.


Ha már van szép sárga  házi  tojásod,akkor elő a  gyúró táblát ,és a tésztanyújtó géped.
Ha nem szép sárga a tojás, egy kis kurkumával megjavíthatod.
Máris készülhet a házi tészta.
Nálam a gyúrt tészta, úgy készül, hogy 2 sárgája és 2 egész tojás, amennyi lisztet felvesz.
Részletesen ITT olvashatod.
A kimaradt tojás fehérjéket lefagyasztom.
És attól függ, hogy reszelt tészta, vagy metéltek készülnek, keményebbre, vagy lágyabbra hagyom.
Most őket "gyártottam"
Nagy pörkölt csiga- kínai evőpálcával sodorva.


Kavatelli- bordásítva, már majdnem kagyló formája van.
Rudakat sodortam, majd daraboltam és sodortam a bordán.

Gnocchetti -kicsit formázva, a bütyök ujjammal.
Ezekből a fajtákból csak minta készült első kipróbálásra.

Apró reszelt


Szélesebb reszelt-tarhonya szitán szárad.

 Széles metélt-Keskeny metélt




Sült kacsacomb, savanyú káposztával töltve.


A kacsa combokat fűszerezés utána állni hagyjuk, legalább fél órát.
A kacsa fűszerei:
só, bors, majoránna, oreganó és tárkony.
A savanyú káposztát, ha nagyon szálas ,össze aprítjuk., átmossuk, ha savanyú nagyon.
Finom házi paraszt sonka kockákat kisütünk olajon,ropogósra. Kiszedjük.
 A vissza maradt olajon,kockázott hagymát dinsztelünk.
A káposztát átforgatjuk rajta nem sütjük le teljesen. Borssal,római köménnyel ízesíthetjük.
Hozzá adjuk a sonkát, átkeverjük és a kacsa comb bőre alá töltjük.
Hústűvel le is rögzíthetjük.
Forró olajban meg pörösítjük, bezárjuk a hús rostjait.
Kacsazsírral kikent tepsibe sül egy órát 180 C -°-on, lefóliázva, kevés vizet öntve alá.
Előbb a bőrével lefelé, majd félidőben megfordítjuk.
Finom szilveszteri, ünnepi fogás.
 Almával párolt , lila káposzta illik hozzá.
Körete burgonya, vagy rizs lehet.
Ez most burgonya főzelék körítést kapott.

2015. január 11., vasárnap

Kelt tésztából.


Egy adag kelt tésztát készítettem.
A dagasztást, kelesztést, a kenyérsütőre bíztam.

Káposztás batyuk és diós dudák készültek belőle.

Egy pár tepertős pogácsa is készült.
Most római köményt raktam a tetejére.




3 batyuba  került tepertő, és rá egy kevés dió és római kömény.
Nagyon jó barátja a dió a tepertőnek!!



 Kacsa zsírral kentem le.
Most nem hajtogattam,  többször feltekerve lett leveles.


Szögletesre vágtam, így nincs hulladék.