2019. október 30., szerda

Gombapor készült!



Az ősz a gombák szezonja. 

Bár száraz az idő, a Tisza parton szép laska gombák nőttek. 
Kedves ismerősök szedtek, és engem is megleptek egy jó adaggal.
Frissen a legfinomabb, hagymásan tojásosan szeretem, meg kirántva,de télre a fagyóba is került, és szárítottam is.

Egy részét jó csörgősre szárítottam, ledaráltam. 

Átszitáltam, lett darabosabb (gomba morzsa) és por is. 

Nagyon intenzív, aromás, erős gomba illata van.
Párolt rizshez, mártásokhoz , biztos finom lesz.

Filteres, gyümölcsteát készítettem.


A nyáron, készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.
A vissza maradt gyümölcshúst aszalógépben kiszárítottam,majd porrá őröltem.


Most ezt a port filtereztem be.


Egy pár darab filterbe birsalmából készült gyümölcsbőr darabkákat is raktam.

Kipróbáltam elektromos teafőzőbe, és csak forró vízben is ,működik, aromás, ízletes, szép a színe!
Jövőre, még több gyümölcsöt aszalok meg.
Most van meggy, szilva, szőlő, cseresznye aszalva.
Ezekkel is fogom párosítani a gyümölcsport a filterben.