2023. december 16., szombat

Püspök kenyerem!


PÜSPÖK KENYÉR

Az ünnepi süteményezésből, biztosan marad ki tojás fehérje, ami jól lefagyasztható. 
Ez a püspök kenyér,olyankor készül, ha összegyűlt, több tojás fehérje.

Ahány fehérje, annyiszor:
3 dkg porcukor,
2 dkg rétes liszt,
1 dkg vaj (langyosra olvasztva)
1 kk sütőpor
Kevés keksz morzsával elkeverünk:
 darabos diót, 
mazsolát, 
áfonyát, 
apróra vagdalt zselés cukrot,
bármilyen aszalt gyümölcsöt(pl sárga barack, szilva, meggy , cseresznye)
csoki forgácsot,
kandírozott narancshéjat.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a porcukrot. Belekeverjük óvatosan a sütőporos lisztet, a lisztes hozzávalókat, végül a langyos vajat.
Vajazott, lisztezett szavarin (koszorú) formába simítjuk, a tetejére színes szóró, vagy barna cukor kerül.
Előmelegítjük a sütőt,180C°-ra .
 Inkább szárítjuk, mint sütjük.
Őzgerincformát is használhatunk!
Ha sok  minden kerül bele, így járunk, kissé megreped.
De , el fog fogyni így is!



2023. december 15., péntek

Marlenka !


  Már többször  elkészítettem a marlenka süteményt.
Molnár Magdi  netes ismerősöm receptjét követtem. 
Nála már sokszor megcsodáltam!
Amíg  nem kaptam dobozos sűrített tejet, mindig kimaradt.
Most én készítettem ezt is .

Sűrített tej, karamellizálva:
1.5 l  2,8-as tej,  
60 dkg  cukor
a végén, 10 dkg  vajat keverek bele.
 
Addig forralom, kevergetve, amíg sűrű  állagú karamell lesz belőle.
 Ilyen átalakuláson megy át.
Ez kb, másfél óra.


Ezt célszerű előző nap elkészíteni, üvegben, hűtőben sokáig eláll.
Dobozos sűrített tejből, egyszerűbb az elkészítése.
Erről ITT olvashatsz.
A pirított dió is előző nap készült, durvára daraboltam, a késes darabolóval. 

"Teflon serpenyőben, takaréklángon 10-15 dkg diót megpirítok, ha kihűlt ledarálok.
 Kimérek 25 dkg sima lisztet és 20 dkg réteslisztet, csipet sót teszek bele
10 dkg margarint, 20 dkg barna cukrot /persze lehet fehér is/,
 5 dkg méz, 
1 evőkanál /15 ml/ ecetben feloldott 1,5 teáskanál /7,5 ml/ szódabikarbóna.
Ezeket vízgőz felett összefőzzük, amíg minden felolvad, majd gyorsan belekeverünk 2 db tojást.
 A lisztbe belekeverjük a kihűtött és össze főzött alapanyagokat, bele 2 evőkanál tejföl és lágy tésztát gyúrunk. 
5 egyforma részre osztva (nálam mérlegen egyformára mérve) kigombócoljuk.
1 óra pihentetés után alaposan lisztezett deszkán 37 cm x 27-28 cm-es téglalapot nyújtva sütőpapírra téve a gáztepsi hátulján. 3-4 perc alatt a 170 fokos, légkeveréses sütőben /felső 2. rácson/ megsütjük.
Vigyázzunk! a 2. adagtól már elég a 3 perc is, lényeg hogy világos legyen a tészta.
 Sütőpapírostól deszkára tesszük és kihűtjük a lapokat.
25 dkg margarint habosra keverek, beleteszem a kihűlt karamellizálódott sűrített tejet és a pirított darált dióból 8 dkg-ot.
Nálam a krémbe nem került dió, csak szórtam minden rétegre.

Első lapot vékonyan megkenek (én az aromákat  vízzel hígítottam ,rum vagy konyak aromával) 
Rá a krém 1/5-öd része, pici őrölt dióval megszórom.
Újabb lap, krém, pici dió..... tetejére a krémre kicsit gazdagabban szórom a diót és olvasztott csokival meg lehet csíkozni 
( ez nálam elmaradt!)
 Két nap spájzos pihentetés, puhulás után széleket levágva hosszában kettévágva megformáztam, hosszúkás tálra raktam és így vágtuk a háromszög szeleteket."
Nálam, már aznap puha volt.
De, másnap az igazi!


Egy alkalommal szülinapi tortát is kikanyarítottam belőle, a fiam 50.szülinapjára.
A díszeket is én készítettem rá fondantból!





Vendégváró!



Nálam szavarin-koszorú formában készül! De őzgerinc formában is elkészíthető!
6 db főtt tojás – kockára 

15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka) 
1-2 fej lila hagyma- -kockára, 
2 db ecetes uborka—kockára 
3 ek majonéz 
2 ek tejföl, 
3tk zselatin, 
1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat. 
A formát folpakkal kibéleljük, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.
(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)
Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető. 
Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros alma héjastól, de kukoricával is gazdagíthatjuk.