2015. augusztus 15., szombat

Érik a bodza bogyó!


Most érik a bodza bogyó.

Nagyon sok jó tulajdonsága van.
ITT olvashatsz róla bővebben!
Villával leszemezzük, összeturmixoljuk, átszűrjük.
Ez a lé remek színező anyag, krémhez , cukormázak színezésére.
Cukormáz:20 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2  ek bodzalé, ezeket simára keverjük.Szép fényes lesz!




Kis adagban 2 evőkanálnyi menyiséget fagyasztok le, egy kis zacskóban, amit befőttes üvegbe állítva rakok a fagyóba.
A mi vidékünkön a fehér szőlő közé téve a présben, szép színes,piros bort készítenek.
De ehhez, most kell augusztusban szedni és lefagyasztani a bogyókat, mert mikor a szőlő érik, már nem lesz bodza bogyó.
Népi megfigyelések, hiedelmek is tartoznak a bodzához.
TUDTAD?

"Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
...a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?
...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
...a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?
...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?
...egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy  bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg?
...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?"

Tánczos Erzsébet írása

Paradicsomaim!

Az első adag már a polcon. 
Most egy nagyobb mennyiség érett meg.
Ma azt főztem be. Tartósító nélkül, befőző automatában készül.
A paprika alakú, a lila szív alakú, és egy nagyobb fajta, ami eddig soha nem volt. 
Szerintem össze porozta a méhecske, a bordást és a szív alakút,de, nagyon finom.
Én ezeket a fajtákat szeretem, mert nem lédúsak, parázsok, jó sűrű lé lesz belőle.
És jó ízűek.
Szedem a magot és magam nevelem a palántákat is. 
Most egy vödörrel gyűlt össze, mindenféle a kertből.

Kedvencem a paprika alakú. 

Ilyen feldarabolva.

Ez a fajta szinte barna. 
A fotó nem adja vissza a színét!

Ő a nagy piros és a lila szív.

Feldarabolva is látszik, hogy milyen szép a belseje.

Szendvics fajták!

A piros fürtös a datolya. Nagyon ízletes.
Egyszer vettem egy kis dobozzal a LIDL-be , megszedtem a magját, mert nagyon ízlett. 
Évek óta megvan.
Van még egy fajta a csoki, ő is különösen finom.
ITT megnézhető, az összes fajta egy albumban!


ITT megnézhető, az összes fajta egy albumban!

2015. augusztus 12., szerda

Laktózmentes karamell fagylalt!


Fél liter laktózmentes tejszínből elveszek keveset, elkeverem benne a 3 tojás sárgáját, 2 ek  nyírfa cukorral habosra.
Közben forralom a tejszínt( vagy tejet is lehet).
Mikor még nem fő, de már forró, elkeverem benne a habos tojás sárgáját és  2 ek  megkaramellizált nyírfa cukrot.
Állandó kevergetés mellett alacsony hőfokon sűrűre főzöm.
A kihűlt masszát a fagylaltgépbe rakom, a gép készíti el hideg, fagyos állagúra.

Ezután lefagyasztható, mindig kéznél van.
Én kissé folyósan szeretem, ezért jó előre kigombócolom.
Egy ostya  szív ,kicsit feldobja, és finom is hozzá.