2020. november 7., szombat

Rántott palacsinta, és karfiol, mangoldos burgonyával.

 

A rántott, palacsinta a család kedvence.
A darált húsos,zöld fűszeres, füstölt paprikás töltelék készen várta, a fagyasztóban a felhasználást. 
A pankó morzsa is előre elkészült,  saját sütésű kovászos kenyérből, így gyors ebéd lett.
Karfiolis meg volt párolva a panírozáshoz.
A  sós burgonya együtt főtt:
a laskára vágott mangold levéllel, 
1 ek kacsazsírral, 
1 fej kockára vágott vörös hagymával,
és egy cikk fokhagymával. 
A petrezselyem levél a végén került hozzá.
Egy kevés sarkantyúka levél helyettesítette a borsot.
Kissé összetörtem a kész,leszűrt burgonyát villával, és meglocsoltam a zsiradékkal, amiben a  rántott palacsinta és a rántott karfiol sült.
Készült még mellé fodros kel levélből,lila hagymából, ropogós is.
Az őszi kert ajándéka  a , mangold, a fodros kel. 
A rukkola,és a piros erezetű sóska,  salátaként szolgált, az ebédhez.







2020. november 5., csütörtök

Leves, füstölt húsból.

 


Amikor még nem volt, hűtő, fagyasztó, sózták füstölték a szüleim a jó mangalicát.

Télen a leves is ebből főtt.

Édesanyám "zabos" tésztát gyúrt, ezzel ettük a finom füstölt levest.

Ez a leves,kissé opálos, nem olyan áttetsző, mint a friss húsból készült leves,de az íze mennyei!

A benne főtt burgonyával, zöldségekkel a füstölt hús egy különleges ízvilág.



Szeretem a füstölt ízt, a napokban is piros paprikát, sót füstöltem, egy kis füstölő dobozban.

Burgonya is főtt bele, ezzel ettük a finom főtt karaj húst.

Régi vágyam volt elkészíteni.

A fiam ,most meglepett egy adag füstölt karaj, és tarja, csonttal, és hússal.

Gyúrtam "zabos" tésztát,és jöttek az emlékek!

(Édesanyám, csinosabbakra vágta!)

Nagyon finom volt!