2014. március 15., szombat

Ötperces mikrós süti.


A tavaszi, kerti teendők miatt kevesebb időt töltök a konyhában.
Jó előre gondoskodtam róla, hogy legyen kész, vagy félkész étel lefagyasztva az ebédhez.
 A süti viszont hiányzik.
Megoldásként,a mikrós süti jöhet számításba.
A héten már kétszer készült.

Egy jénai tálban keverem össze a hozzávalókat, abban is fog sülni.
 5 perc 800 W-on.
RECEPT
3 ek liszt
 3 ek  instant kakaó
 1  kis  tasak kapucsínó port
1 db tojás
 1 kk sütőpor
1.5 dl tej
2 ek olaj
3 ek barna cukor
 1 ek búzacsíra
 2 ek zabpehely.
A tej mennyisége  a hozzávalók minőségétől is függ.
Jól össze keverjük, folyós legyen, folyjon le a kanálról.
Ha kell még teszünk bele tejet.

Lekvárral, darabos dióval , akár  vajas krémmel, vagy pudinggal is fogyaszthatjuk.
Készülhet a kakaó helyett kókusszal, vagy dióval is.
Süthetünk bele csoki darabokat.
A tetejére kerülhet csoki máz is.
A számtalan variációt, az ízlésünk határozza meg.


2014. március 14., péntek

Gyors csirke sült.


A tavaszi munkák idején, amikor késő jutsz be a konyhába, jó egy ilyen gyors étel.
A  darabokra  szeletelt csirke mellet előző este befűszereztem, egy zacskóban a hűtőben várta a másnapot.
Kevés gírosz  és Toscana fűszersó került rá.
Forró olíva olajon átforgattam mindkét oldalát, majd fedő alatt puhult, pár percig.
Közben 4 db megmosott, héjas burgonya kerül a mikróba.
5 perc 800W.
Kiveszem, konyhakendővel letakarom, így jól feladja a héját.
Egy villát beleszúrva, meghámozom,negyedekre vágom.
A zsiradékból kiveszem a megsült húsokat, a burgonyát a vissza maradt zsiradékon hirtelen pirosra sütöm.
Magához veszi a lábasban lerakódott pörös anyagokat, nagyon ízes lesz.
Zöld dió szeletek kerültek még hozzá.

2014. március 9., vasárnap

Havas háztető.


Havas  háztető készült.
Most kisebb adag készült, kb a recept fele.
Most igazi háztető alakra formáztam.
A kimaradt masszából formáztam kis kekszeket is.

A piskóta ebben a kerámia bevonatos tálban sült.

A héten nyertem egy receptemmel.
Hólabdát is sütöttem és annak a piskóta masszájából vettem el keveset.

Alma rózsák.





Nálam így készül.
A  saját készítésű fázisfotókat ITT találod.
A sütőpapir kör alakúra vágására is találsz egyszerű módszert, fázisfotókkal.
Egy csomag leveles tészta és pár alma kell csak hozzá.
A receptet a "mindmegette" oldalon találtam.
Hozzávalók.
1 csomag vajas-leveles tészta (fagyasztott)
3 alma
5 evőkanál cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
csipet szerecsendió
1 teáskanál reszelt citromhéj
4 csésze víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál citrom
Elkészítés:
1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.
2.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelyemetszővel. 
legjobb az előre kinyújtott fajta.
Megszórjuk a cukor - fahéj - szerecsendió - citromhéj keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.


3.) A csíkokat jobbról balra kirakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk. A végét kissé nedves ujjal odacsíptetjük az oldalához (én fogpiszkálóval is megtűztem), sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 

Én a tetejét megkentem barack lekvárral és szeletelt mandulával szórtam meg.

4.) 220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja.