2024. január 27., szombat

Zöld fűszerek, szárítása, porítása!

                                                            



A "mindig hagyma" még mindig zöld szárral!
Kora tavasztól, késő őszig, enyhe teleken át is zöld.
Aszalógépben szárítottam, majd porrá őrölve fűszerpor keverékbe is rakom.

metélő fokhagyma szár

Tárkony.
A vörös hagyma szára, metélő fokhagyma szár ,nagyon hasznos, jó élettani hatásuk van.
Megszárítva, külön és egy fűszerpor keverékbe keverve is használom. 
Szárad még : oregánó, kakukkfű, tárkony, metélő fokhagyma, majoranna ,izsóp,  lestyán, petrezselyem, levél.
Szárítás után, porrá őrölve,  össze keverve, egy remek zöld fűszerkeveréket kapok.
Az aszalógép, ilyenkor nagy segítség a szárításban.
                                        Lestyán(delikát növény)


A késes aprító, a kávé daráló, segít az őrlésben.

2024. január 22., hétfő

A borsokról!


 

A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk  vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.

A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.

"Ti is használtok fekete borsot?
"Ha igen, akkor jó hírünk van: nemcsak az ételek ízesítése miatt érdemes rendszeresen használni, hanem egészségre gyakorolt hatásai miatt is. A fekete bors mangánt és rezet tartalmaz. Többek között segíti a szervezetnek legyőzni a fertőzéseket, méregtelenít, serkenti a vérkeringést, és fokozza az anyagcserét."(paprikum)
https://www.vegeta.hu/hu/aktualitas/a-fekete-bors-jotekony-hatasai-a-szervezetunkrebet ITT olvashatsz róla
Több fajtája is létezik.
Leggyakrabban a fetete borsot használjuk.


A fehér bors használata is is nagyon egészséges.

Fontos szabály, hogy a könnyű ételekhez fehér, a nehezekhez pedig fekete borsot használjunk!
A fehér borsot akkor válasszunk, ha érezni akarjuk az erejét, de anélkül, hogy az az étel saját ízét elvenné. Ebben az esetben a fehér borsot röviddel a főzés befejezése előtt kell az ételbe tenni.
Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor Nagy Sándor az i.e. 4. században behozatta az ókori Görögországba.
 A zöld bors az éretlen, friss, meghámozatlan gyümölcsökből készítik, melyeket sós vagy savanyú oldatba helyeznek. A zöld bors csak nagyon kevéssé erős, inkább friss, fűszeres, „zöld” íze van. A teljesen érett bogyókból hasonló módon lehet vörös borsot készíteni.
A vörös vagy piros borsot véletlenül se keverjük össze a rózsaborssal: színét attól kapja, hogy a bogyó húsa rajta marad a magon, speciális eljárással együtt szárítják meg.
 Ez a bors nagyon ritka.


A rózsabors valójában nem valós bors, a perui borsfa lecsüngő ágainak a termése. Mivel ezek azonos alakúak és méretűek, mint igazi bors, így rózsabors néven forgalmazzák. Édeskés aromás íze emlékeztet a borókabogyóéra, de hiányzik belőle a csípős íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor bontakozik ki.


Én most beszereztem még két különleges borsot.



Tényleg csoki íze van!


És egy vegyes tarka bors csomagot, frissen őrlöm a főzéshez!
Ez a régi daráló segít az őrlésben!



2024. január 21., vasárnap

Női szeszély!

 

Egy kissé elfeledett sütemény!
Én is nagyon régen sütöttem, pedig a család nagyon szerette!
Most egy kedves poszt a nagyi süteményéről, igencsak megérintett , és megsütöttem.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2274899109367813&set=gm.901427711741883&idorvanity=169181311633197
A hozzávalók, szerintem minden konyhában kéznél vannak, ahol rendszeresen sütnek.
Nálam igy készült: 
 Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj 
2 ek olaj
15 dkg porcukor
4 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja -1 kk leve
20 dkg liszt- fele rétes
 1 kk sikér
1 pohár joghurt ivólé
1 cs sütőpor
Kenéshez,hab alá lekvár.
Habhoz:
 4 tojás fehérje
 1 ek citromlé
 20dkg átszitált porcukor
csipet só
1 ek kukoríca keményítő.

A vajat a cukorral tojás sárgájával habosra keverem.
Bele kerül a sütőporos , sikéres, citrom héjas liszt és a joghurt, szinte kanalanként keverem bele a kézi mixerrel.

Kivajazott, lisztezett tepsibe elkenem.
180 fokon 20 perc sütés.
Még melegen megkenem a lekvárral.
Mivel nem volt barack lekvárom, összekevertem őszibarack, birs és a savanykásságért rebarbara házi ,saját készítésű lekvárokkal. 
A tojás fehérjét, a sóval, citromlével, előbb lassú, majd magasabb fokozaton dolgozta a robotgép. 
Ha már fél kemény, kanalanként kerül bele a porcukor, a végén a keményítő. 
Jó kemény hab készüljön.
Rákentem a lekváros rétegre, kissé felhúzgáltam a habot a habkártyával(villával is jó) 
Most nem dió, hanem mandulaszelet került a tetejére. 


Vissza került a sütőbe 150 fokra 10 perc légkeverés. 
Majd 15 perc alsó, felső sütés, szinte szárítás. 

A végén a sütő ajtót nyitva hagytam ,és még hagytam szikkadni a habot.
Legközelebb olaj nem kerül a tésztába, mert kissé morzsókás tőle, de igy is finom.