2014. május 24., szombat

Maradékokból, vacsora.


Volt egy kis adag bolognai alapom.
Főztem hozzá rövid cső tésztát.
Kapros mártásom maradékát átgőzöltem és galuskaként került a tészta mellé.
3 szelet fekete erdei sonka maradékot megsütöttem.
A majonéz és a ketchup sem hiányzott róla.
Kevés gomolya sajt is került elő a hűtőből.
Laktató és fenséges vacsora volt, egy pohár bodza itallal.

Gyömbéres, bambuszrügyes,csirke mell.


Egy csirkemell
1 ek étkezési kukorica keményítő.
1 ek szója szósz
1 ek balzsamecet
 1 kk reszelt gyömbér
3 cikk zúzott fokhagyma
1 tk grill fűszer keverék.
fél üveg bambuszrügy
só, bors
2 dl tejföl
1 ek liszt

A  nagyobb csíkokra vágott csirkére rakjuk a fűszereket.
Majd az étkezési keményítővel elkeverjük

Pihen fél órát.
Forró olajon megfuttatjuk, majd felöntjük  2 dl vízzel és puhára pároljuk. 
2 dl tejfölben elkeverünk 1 ek lisztet és besűrítjük, jól kiforraljuk. 
A vége felé belerakjuk a lecsöpögtetett bambuszrügyet és a karikára vágott zöld hagymát.
Bármilyen köret megy hozzá.
Nálam most kusz-kusz készült hozzá.

Diós dudák,kelt tésztából.







Egy  kelt tészta  alap készült.

A kenyérsütőre bíztam a dagasztást , kelesztést.

Ebből aztán variáltam .
Lett káposztás batyu, bobajka (majd mákkal lesz megöntve)
batyuk formázása.
Még kelnek a tepsiben
Már kisültek.

És diós dudák is készültek.
A megolajozott, fém habroló formákra tekerem a megolajozott tészta csíkokat.

Nálam így készül, előbb kissé felvert tojásba, majd cukros dióba forgatom.




                                          Fektetve sütöm.Kis mini kürtős kalácsok.

A bobajka rudak tetejét ollóval kissé megcakkozom, ropogósabb lesz így.

A zsömlék hamburgerhez készültek.



Virsli bundában, és pogácsa sütés.


Együtt süteményeztem a nagylány unokámmal.
A receptet ő kapta.
Én csak asszisztáltam, mindent ő készített elő, és állított össze.
Úgy látom jó érzéke van hozzá.
Jó, volt látni, hogy örömmel csinálja.

Kicsi gyerekként sokszor segített nekem a konyhában.
A margarin, vaj, akkor volt szépen vissza csomagolva, ha ő csinálta.
Külön kis gyúró táblája, nyújtó fája van, amit mai napig megőriztem, a pettyes kötényével együtt.
Remélem máskor is sütünk együtt, hogy megoszthassam vele a praktikáimat.
Bár az utóbbi időben igyekszem fázis fotókat készíteni, hogy minden mozzanatot lásson, ha nem vagyok mellette .   
A későbbiekben, remélem hasznát veszi a blogomnak.
Pogácsa receptje:
 50 dkg liszt
 15 dkg margarin
 5 dkg élesztő
 2 kk só
1 mk  cukor
1 db tojás
2,5 dl tejföl
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal.
Mi a káposzta reszelőn reszeltük a lisztbe, így egyenletesebben oszlik el.

Hozzáadtuk a többi hozzávalókat és jól összegyúrta a nagylányom.(20 éves)




Szép kerek cipó lett belőle.

1 órát pihennie kellene, de mivel mi késő este sütöttük, csak fél órát pihent az előmelegített mikróban.
Megtörtént az első találkozás a nyújtófával.
 Remekül sikerült így elsőre.

4 részre osztottuk a tésztát.
Egy részbe darabolt, sült bacont hajtogattunk



Egy részbe medvehagyma került, ezt is hajtogattuk kétszer.
A finom vörös bor a kisült pogácsa kísérője volt, úgy éjfél környékén.

Egy kis részbe virslit csomagoltunk.

4 kis csíkba  sajttal, bacon csíkot tekertünk.

A maradékból lettek a pogácsák.





Ez a virslis megoldás nekem is új, még nem csináltam,  csak láttam , hogyan készül, de jól sikerült és mutatós lett.
Két téglalap kinyújtva,egyikre kerülnek a virslik. A másik nagyobb téglalappal betakarjuk és a virsli közöket lenyomkodjuk.
A fagyasztóba tesszük 20 percre, így könnyebb lesz szeletelni sütés előtt.
Reszelt sajt,sült bacon került a pogácsák,  és a medvehagymás tetejére.
A csavartra egész köményt szórtunk.
Tojás hiányában vajjal kentük le a pogácsák tetejét.