2019. január 2., szerda

Kekszsütőm!


Megérkezett a szép , mintás kekszsütőm!
Hőérzékelő és ,hőfokszabályzó is van benne.
Van hozzá tölcsér készítő, és egy műanyag keverő lapát is.

Fél adag  mézes tésztával kipróbáltam.
Még alakítok rajta, mert túl édes,fele cukor is elég lesz hozzá.

160 g liszt
50 g porcukor 
(Lehet fele barna cukor is, csak azt aprítsuk össze kávédarálóban.)
70 g vaj
40 g méz (bármilyen jó)
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 tk vanília kivonat-nálam fehér mandula esenc.

2 tk mézeskalács fűszer, vagy 2 púpos tk fahéj+ 1 csapott tk kardamom+ 1 nagy csipet szegfűszeg + 1 kis csipet szerecsendió izlés szerint. 
Ildi Kokki-mézes keksze.

Nem ír a recept hajtó anyagot, de raktam bele késhegynyi sütőport.
Robotgép kikeverte. Pihent fél napot.
Kinyújtottam félujjnyira, kiszaggattam, így egyenlő nagyságúak.
A tölcsér készítést is kipróbáltam, kicsiben.
Maradék pudingos krémmel, lett most töltve.

Holnap sajtost sütök.
Van egy elektromos tallér sütőm, de ebben is sütöm , így hamarabb kész leszek.


Szilveszteri malackák, leveles tésztából.


Volt másfél csomag leveles tésztám.
Ezek készültek belőle. 



Muffin formába töltött malackák, csavart rudak, fekete erdei sonkával, sajttal.
Virsli bundában.
Muffin formába töltött malackák



Egy réteg tészta - cakkos szaggatóval kiszúrva.
Rá egy kis kolbászhús, sajt, mascarpone és fekete erdei sonka.
Lezárom egy szintén cakkos nagyobb, közepén kiszúrt lappal, vagy a malac fejjel.
 Kevés tejjel elkevert tojással megkenem.
Egy rész tetejére malac fejet formáztam, vörös lencse a szeme.
Kicsi malackák is készültek.


2018. december 31., hétfő

Levesek, pürék tárolása, jégkocka készítő tasakban.


Mindig gondot okozott, a fölösleges, megmaradt leves, vagy püré fagyasztása.
Kis, simító záras zacskókban raktam el.
Volt , hogy kinyíltak, vagy sok is volt egyszerre.

Most egy több rekeszes fagyasztó zacskót szereztem be.
Ma egy sült tök, sült alma ,paradicsom, kevés cékla, levespüré alap -sok zöld fűszerrel- került lefagyasztásra.
Egy tölcsér segítségével gyorsan betölthető.

Tálcán raktam a fagyasztóba, hogy szép egyenletesen fagyjon meg.
Használatkor, csak letöröm a kívánt mennyiséget és ízesíthetek vele, vagy éppen egy püré leves készül belőle.
Legutóbb rózsavizetraktam el benne.
Ha bio citromot kapok, vagy a saját termésű citromom terem, azt is igy tárolom.

És minden maradékot, amit le lehet turmixolni, vagy lé állagú.




Mákos, bejgli torta 2018.


Az idén ilyen lett.
A mák töltelékbe került kókusz reszelék, elnyomja a mák kesernyés ízét.
Gyümölcs teába áztatott áfonyát és egy üveg meggy dzsemet is kevertem hozzá.
A mákot kevés tejjel lazítottam.
Saját termésű citrom héja és leve ízesítette még.


Receptet és fázisfotókat a készítésről 
ITT találsz!

A maradék tésztából ,diós dudák készültek.
A maradékot szeletekben lefagyasztottam. Az ünnep elmúltával előveszem,egy tojásos, fehér csokis, puding sodóval, remek édességünk lesz.