2013. szeptember 28., szombat

Vadkacsa pörkölt.

A kacsa az egyik kedvencem. 
Ide tartozik a vadkacsa is, amihez nagyon ritkán jutok hozzá.
Most megleptek egy szép példánnyal.
Pörkölt készült belőle, galuskával.

Jófajta házi tojásból, szép sárga lett.
Igaz víz nem került hozzá csak tojás.
Az Édesanyámtól örökölt nagy lyukú szaggatón készültek a galuskák.
Bár ő legtöbbször késsel szaggatta a vágó deszkáról, jó nagyokra.
 Rongyos nokedlinek hívtuk.
Kuktába készítettem a pörköltet, mert nem tudtam a  kacsa korát.
Jól döntöttem, mert sokáig kellett így is főzni.
De jó puha és ízes lett. 
Uborka saláta készült mellé. 
 Az utolsó uborkákat szedtem le a kertből.
A melle húsából, a zúzából pár darab töltött káposzta és paprika készült.

Édesanyám minden kacsa mellet erre használt fel.
Kézzel vágtam apró kockákra, így még ízesebb lett.
Régi emlékeket idézett elő. 
Ilyenkor ősszel Anyukám már tömte a libát, a kacsát.
Nagyon sok finomságot ettünk belőlük.
A zsírjuk meg pirítós kenyérre került.

Birsalma sajt.


Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
 A birsalma még nem.
Ez most a körtéből készült, a színe is egész más, mint az almából készültnek.

 Ez vörösebb színű  Az almából készült sárgásabb.
Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült. 
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam. 
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.
Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.
Lett 2.5 liter birslevem.

A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.
Majd paradicsom darálón át passzíroztam.
A masszát lemértem.
Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele, és egy kávés kanál citromsav.
 Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.
Kicsit hagytam kihűlni, és formáztam. 
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok. 


Sütőpapíros , fém tálcára raktam.
 A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.
Egy éjszaka így szikkadtak.
Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam. 
Szellős helyen voltak pár napig. Többször megforgattam.
Majd  sütőpapírba csomagolva, fém dobozokba kerülnek.
Már ami megmarad. 
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.

A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.



Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .
Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető. 
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé. 
Nálam zömében cukor nélkül készültek.