2018. december 8., szombat

Mézesek, mézes kalács házikó.


Már sok fajtát készítettem, saját szabásminta alapján. 

Előző évek mézesei , ezen a linken, ITT
Most sikerült szereznem egy szilikon formát. 







              Így sikerült benne a mézes tésztát megsütnöm.
Összeállításra vár.
 Még kipróbálásra vár egy másik forma is. Ebben egy kavart mézes tészta sül majd.

Már a mézes tál is elkészült !

Még díszítésre vár.

A belevaló apró mézes figurák is megsültek. 





2018. december 2., vasárnap

Tejszínhabos, túrós süti, laktózmentesen.


Az elmúlt napokban kóstolót kaptam ebből a finom ,túrós sütiből.
Elkértem a receptet, mert nagyon ízlett.
Nálam nemporcukor, hanem bodzalével készült cukormáz került a tetejére.
Cukormáz:30 dkg porcukor, 2 ek bodza vagy meggylé,3 ek olaj, 1 ek citromlé-simára keverjük. 

Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Már a második alkalommal sütöm, két születésnapi torta is készült belőle, habcukorból készült fondantal bevonva.
Recept
Tésztához.
40 dkg liszt
10 dkg ráma
20 dkg porcukor
1 db tojás
1  kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 ek  tejföl
 Krém:
1/2 kg túró
 1/2 l Hulala tejszín
1 cs habfixáló
1 citrom reszelt héja
 1 ek citromlé
20 dkg porcukor
2 ek tejföl

Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, kicsit pihenhet is.
2 lapban sütjük,tepsi hátán.
Nagyobb tepsi szükséges.

A túrót a porcukorral, a tejföllel, a citromhéjjal elkeverjük.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük.
Össze keverjük a túrós masszával. 
A két lap közé kenjük.
Tetejére porcukor kerül, de csoki, vagy citrom mázzal is nagyon finom.

Megfeleztem a lapokat egyikből torta készült a menyemnek.

Már szív alakban is sütöttem, ebből a tésztából.

A maradékból 2 lap sült, citrommázzal bevonva.
 Első,saját termésű citromomat használtam fel.
Mindkét esetben laktózmentes hozzávalókat használtam.