2014. szeptember 9., kedd

Pizzás muffin.


Fűszeres ,pizza alap tésztából készült.
50 dkg liszt
2 ek kacsa zsír
2 dl kókusztej
1 dl víz.
1 db tojás
3 dkg élesztő
2 kk só
1 kk cukor
1 mk őrölt tárkony.
1 mk girosz fűszer
1 mk oreganó
csipet majoránna
1 kk sikér
csipet aszkorbitum
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Nyújtás után kerekre szaggattam.
Pizzakrém és sajt a tölteléke.
A tetejére margaréta szaggatóval szúrtam ki a tésztát.

Tojással lekentem

Sajttal és bio szezámmaggal szórtam meg.

2014. szeptember 7., vasárnap

Zsályás , tengeri só.



"Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni.
A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet.
A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény.
Ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is jól kezelhetőek vele.
Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt.
Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent.
Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle."

Paradicsomos ételekhez, levesekhez, sült húsokhoz is használhatjuk.
Nálam most zsályás só készült.
Finom szemcséjű tengeri sót ,összekeverek szárított és finomra őrölt zsályával. 

Üvegbe töltve, sokáig eláll a fűszer polcunkon.
Sült húsok, levesek, pizza,paradicsomos ételek ízesítésére használom fel.

Maradékokból.


Tegnapról maradék májgombóc leves.
Tegnapi toros káposztámból maradt kevés savanyú káposzta.
Sütöttem a mikróba 4 db burgonyát héjában.
Feldaraboltam,össze kevertem a káposztával.
Szintén maradék,  friss szalonna pörc és egy darab  sült oldalas.
Ezek együtt egy csodás ízvilág.
Nekem legalábbis bejött.
Amíg a burgonya sült kikevertem egy mikrós sütit.
Ez is maradékból.
Kevés volt a tej, de volt fél pohár tejföl és fél pohár natúr joghurt.
Liszt, barna cukor, olaj, tojás, szódabikarbóna.
Jól kikevertem.
Egy marék zabpelyhes, mazsolás, banános, mindenfélés müzlivel dúsítottam.
Itt a végeredmény.

Szilvát és őszibarackot eszem hozzá.
Később egy kis maszkarpónés krémet keverek ki hozzá.