2014. január 18., szombat

Sütőtökös muffin II.


Amikor tököt sütök, a püréből mindig fagyasztok le.
Most ebből készült a muffin.
Nagyon finom, és egészséges.
A hozzávalók ITT  találhatók egy régebbi bejegyzésben.
Most az új csillag alakú, szilikon formáimat is kipróbáltam.
Nagyon szépen sültek benne.
A tálalás is dekoratívabb bennük.
A muffinhoz készült: sütőtök pürét és sült alma kivájt belsejét egy kevés mézzel, narancs lével összekevertem.
Pikáns , ízletes püré lett belőle.
A sütőtökről ITT olvashatsz bővebben.

2014. január 15., szerda

Pavlova, szeder zselével.


A tojásfehérjéket lefagyasztva tárolom.
Most Pavlova készült belőle.
6 tojás fehérjét használtam fel. 
Ebből 3 lapot sütöttem.

6 db tojás fehérje
9 ek kristály cukor
csipet só
1 ek citrom lé
A végén 1 ek kukorica keményítő.
Előbb jó keményre készítem a habot, a só, citromlé benne van.
Ezután kanalanként megy bele a cukor.
Most nem gőz fölött készült a hab, csak simán a robotgép keverte. 
120 C°-on szinte csak szárad 45 percig.
Belül lágyabb, kívül ropogós.
Meglocsoltam levendula sziruppal.

Szeder zselé és tejszínhab került rá.
Receptet ITT  és ITT találsz még a blogomban.
Saját készítésű, saját termésből, a szeder zselém.


2014. január 13., hétfő

A panír rejtelmei.


Mindenki másképp csinálja.
De nem mindegy, hogyan és miből.
Kenyérmorzsa kukorica pehellyel és búza csirával.

Nálam a házi kenyér megszáradt darabjai kerülnek a késes darabolóba.
kissé darabosra darálom, nem olyan lizst szerűre, mint a bolti árú.
De nem egyedül. 
Kukorica pelyhet is adok hozzá.
A  Tescóban jutok hozzá a legolcsóbban és jó minőségben.
Nagyon szép pirosra sül a hús ebben a panírban.
Tegnap még szárított búzacsíra is került bele.
Nagyon ízletes lett tőle, és nem utolsó, hogy egészséges is.
Én dió helyett is használtam már, száraz serpenyőben megpirítva a felhasználás előtt.
Kezdem azzal, nem mindegy, hogyan forgatod meg a lisztben a húst.
A liszt: rakok bele egy evőkanál kukorica lisztet.
 Nem rontja el, ízesebb lesz a panír.
Jól rá kell hogy tapadjon a liszt a húsra, nem maradhatnak ki részek.
Egy kis erővel, nyomkodással,többszöri beforgatással, rá is segítek.
A tojás: jól felverem , szinte habosra.
Sót soha nem teszek bele.
Olyan furcsa állaga lesz a sótól, nem lesz habos.
Teszek viszont bele egy kis olajat, és egy kicsi tejet.
A tejtől aranybarnára sül a panír.
Az olaj abban segít, hogy jobban ráragadjon a panír, és nem szív annyi zsiradékot magába a sütéskor.
Mindhárom elemnek az a szerepe, hogy jól lezárja a húst.
Nem maradhat ki semmi rész, takarniuk kell, szinte burkot képezve a hús körül.
Zsiradék:legtöbben olajban sütnek.
Mostanában én a pálmaolajat, vagy a kókuszzsírt használom.

Igaz drágább , de egészségesebb.
Nincs sütéskor szinte semmi szaguk. 
Ha nem sokat sütök benne, leszűrve még egyszer felhasználhatóak.


Még egy fontos dolog, amíg a lisztet jó rányomkodhatjuk, többször átforgatjuk a húst benne, a panírt csak lazán forgatom, mindenütt tapadjon, de nem nyomkodom rá. 
Enyhe rázással a fölösleg lehullik róla. 
Nem fog leválni a szíradékban.
 Sütéskor így lesz szép aranybarna a paníros húsunk.

A megmaradt 3 hozzávalóból nálam ropi készül.
Tejjel,késhegynyi szódabikarbónával sóval és szezámmaggal összekeverem, lágy masszává. 
A villával lenyomkodom, és galuskákat szaggatok a forró olajba, ha már a húsok kisültek. 

Unokahúgomék ezt 
"pupuj"-nak nevezik. 
Kíváncsi lennék rá, más hogyan nevezi, van e még más elnevezése is.?
Nagyon szeretem ezekett a 3 elemes panírozó tálkákat.
 Most ők vannak üzemben.

Létezik egymásba kapcsolható formája is, régebben olyat használtam. 
Nálam most csirkemell, kicsontozott csirke comb és szárny lett panírozva.
A combot és szárnyat ízesebbnek tartom a mellnél. 
A ma háziasszonya szinte elfelejtette ezeket, csak a mellett dolgozzák fel. 


 Igaz  gyorsabban megpuhul, de a comb és a szárny izével nem vetekszik. 
Nem is véletlen, hiszen ezekkel mozog a legtöbbet a jószág, ezért finomabbak.
A japánok különleges morzsát használnak panko  a neve. 
A névre kattintva olvashatsz róla, ha érdekel.
Így néz ki.