2020. január 27., hétfő

Piritott grizünk!


Ha elrontottuk a gyomrunkat, Édesanyám ecetes pezsgős vizet itatott velünk, és pirított grízet készített.
Ha, nincs bajunk, akkor is nagyon finom, gyomor kímélő,kitöltő finomság(és hasfogó).
3 ek buzadarát(grízet) világos barnára megpirítunk 1 ek olajon.
Felengedjük, kb 3 dl vízzel ,pici só hozzá, és jó puhára főzzük, állandó kevergetés közben, kevés édesítővel ízesítjük.
 Jó az eritrit.
Kakaqóporral megszórva fogyasztjuk.
Desszertnek is kiváló.

2020. január 26., vasárnap

E-heti kenyerem!


A héten készült,fehér kenyerem!
Jénaiban, samotton sült!
Alaprecept szerint
10 dkg rétes liszt

40 dkg sima liszt

1 kk sikér

2 kk só

1 kk cukor
1 ek olaj.
3.2 dl víz helyett laktózmentes tej-mert szeretem a fehér kenyereket
20 dkg  saját nevelésű, madre kovász.
Beszélgetett velem, szép cserepes lett, csak úgy pattogott!


Sütés előtt bevágtam körbe és a két végét.
Tetejét megvizeztem, rá került a sablon,és beszórtam liszttel!
Nemcsak sablonnal díszítem, időnként a tésztából kerülnek rá kis díszek.



Látszik nem vártam meg , amíg kihűl, megvágtam, meghúzta a kés a bélzetet, kacsazsírral, olajban eltett sült paprikával ettem, még langyosan! 
Mennyei volt!