2022. február 3., csütörtök

Zsömle, kifli készült!


 
Kenyeret, kovásszal, évek óta sütök.
A péksüteményeket, most próbálgatom.
Szerintem finomak lettek.
 Tejes zsömle, kifli, és egy pár darab kisebb buci készült.
Recept:
fél kg liszt(fele rétes liszt)
  2 kk só
  2 kk cukor
 15 dkg kovász(helyette 2 dkg élesztő is lehet)
1 dkg élesztő
1 kk sikér
3.5 dl tej
1 ek olaj
 Kenyérsütő keverte, dagasztotta.
 Hidegen pihent fél órát, majd meleg helyen kelt duplájára.
Hengerré tekertem, és 5-6 dkg-os kis részekre vágtam,(mérlegen mértem ki) kigömbölyítettem.
Igy keltek, megint, kb 1 órát.
 A kifliket egyenként ,háromszög alakura nyújtottam, a lehető leg vékonyabbra, majd feltekertem, és kissé meg görgettem, patkó alakura formázva tettem a tepsibe.
Ott is keltek  fél órát.
Tetejüket sütés előtt megkentem tejjel, és megszórtam szezám maggal.
150 fokon , 30 perc alatt sültek.
Az utolsó 5 percben légkeverésen.
Nagyon finomak lettek.
A belseje is szép!



2022. február 2., szerda

Tésztagyúrás.


Minden télen, amikor már átrendeztem minden fiókot, szekrényt, kötöttem, horgoltam, tésztagyúráshoz kezdek.
Feltéve, ha kapok jó sárga házi tojást.
A télen a tyúkok sztrájkolnak, ritkán jutok hozzá.
Most szerencsém volt, ráadásul ajándékba kaptam.
Ha a  tojásunk nem elég sárga egy kis kurkumát rakhatunk bele, nagyon szépen megszínezi.
Pár grammos kiszerelésben , por alakban, olcsón hozzá juthatunk.

Nem ördöngösség a tészta gyúrása. 
Annyira félnek hozzá kezdeni a házi asszonyok, pedig ,nem ördöngösség a tészta gyúrása. 
Ma már lehet kapni tésztanyújtó gépet, elfogadható áron, nem kell bajlódni az egyenletes nyújtással.
Többször áthajtom ezen a gépen, több fokozaton, szinte még átgyúrja a tésztát a sok nyújtás.
Nekem egy alapgép van, olasz gyártmány.
Az Édesanyámtól örököltem a cérnametélt készítővel együtt.


A komolyabb nyújtó gépekhez már derelye készítő is van.
A mai gyúrást lefotóztam, a kezdő tésztakészítők segítségére.
Nem lehet megadni liszt mennyiséget, mert függ a tojás nagyságától,a liszt sikér tartalmától, hogy mennyi kell.
Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, hogy nyújtható legyen.


A liszt mélyedésébe rakom a tojást , 2 sárgája 2 egész tojás.
A kimaradt fehérjét le lehet fagyasztani, később jól használható habcsókhoz, vagy püspök kenyérhez.
Villával itt dolgozom el, hogy a fehérje kicsit meg habosodjon.

Majd fokozatosan húzom bele a villával a lisztet. 
Kézzel nem nyúlok még bele.
A villát kanálra váltom és jól össze keverem, hogy össze álljon.
Itt kerülhet még liszt bele, ha szükséges.
Kézzel folytatom az összeállítást. 

Addig gyúrom, amíg szép sima lesz, jól elkeveredett a tojás a lisztben. közben lehet lisztezni, és nem ragad a kezünkre. 
Mindig felfelé hajtom a tenyeremmel, majd fordítok rajta 90 fokot, és ellenkező irányból is kidolgozom. 
Kigömbölyítem.
Egy másik tállal és kendővel letakarom, pihentetem kb , fél órát.
Újból átgyúrom.

Ezután darabokra vágom és nyújtom.
 Nálam ma szélesebb cérnametélt, és pörkölt csiga(lúdgége) készült.



 A levágott szélek lebbencs levesbe kerültek.
 Széles,és cérna metélt is készült.

Egy részéből  pár derelyét is készítettem.
Számomra  szinte pihenés a tészták készítése.
A héten már kétszer gyúrtam.
Reszelt tészta is készült.
Nagyon finom egy becsinált levesbe.

Ilyenkor keményebbre állítom össze a tésztát.
Közben rádiót hallgatok.





2022. január 31., hétfő

Maradékokból, gyors ebéd.


Úton voltam délelőtt, nem volt ebédem, csak maradékok.
Maradt reggeliről 2 db főtt virsli.
Volt egy negyed csomag, élesztős leveles tésztám.
Egy kevés sertés pörköltöm.
Főztem ki gyermelyi szarvacska tésztát.
A  leveles tésztára medvehagyma került,rá a főtt virsli,



Betekertem.Egyiket szezámmagban is megforgattam.

Olajba kisütöttem.
A kifőtt tésztát,összekevertem a pörkölttel,és a kisült bundás virslivel tálaltam.



 Reszelt, Alpengut hegyi sajt (Bergkäse) került a tetejére.Egy remek karakteres sajt.
Nagyon jól össze illetek az ízek.Most egy kis saját készítésű, zöld dió befőttet, ettem hozzá.