2016. március 19., szombat

Chili zselé.II.







Újból elkészítettem  a család kedvence lett.
Hozzávalók:
4-5 kápia paprika
  •  4-5 db chili  
  • 4,5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)

Elkészítése:
A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Csípős és  nem csípős változatban, kápia paprikából készült.


Most annyit változtattam, hogy száraz csípős paprikából erős levet főztem és ez került bele.
Az alap az a kápia paprika volt.
Így változtattam a recepten, hogy nem csípős is készüljön.
Készült nem csípős is, mert a fiam és én nem szeretjük a csípőset.
Kicsit változtattam a recepten.
Késes darabolóval ledaráltam a kápia paprikát, főztem, átpasszíroztam, leszűrtem, ízesítés, dzsemfix, 10 perc főzés. Kivettem, ami nem csipősnek kell, a többit főzött, átszűrt csípős paprika lével tettem csípőssé.
Nálam a tulipán chili terem!
Még karácsonykor a halászlébe ezekből került!


Dunsztba került!

És , most fehérbor ecettel és folyékony édesítővel (nem cukorral) készült.


A megfőtt csípős paprikát is bele turmixoltam.
Ősszel készült  zöld, és sárga paprikából is.