2013. július 18., csütörtök

Szedres süti.


4  db tojás
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
1 cs sütőpor
20 dkg ráma
Tojás sárgáját a rámával habosra keverni.
Bele a porcukor, ezzel tovább keverni.
Hozzá adjuk a sütőporos lisztet.
A végén a keményre felvert tojás habot.
A tetejére kerül a szeder.
Bármilyen gyümölccsel készíthető.
Ez nem az én fotóm, ismerős készítette.

2013. július 17., szerda

A zöld dió befőtt!

Még júniusban leszedtem.
Előtte tűpróbát csináltam, átszúrtam rajta egy fokpiszkálót,
ha még könnyedén átmegy rajta , akkor jó berakni a dió.
Megszurkáltam villával 4 helyen.
Tehát , minden dión lett 16 lyuk.
Egy csavaros 3 literes befőttes üvegbe került a 80 szem dió.
Felöntöttem vízzel és 3 hétig, minden nap cseréltem, átmostam több léről a vizet.


Csak arról meg feledkeztem, hogy a dió viaszos héját  le kellene sikálni. 
Erre a 2 . héten került sor.
Látszik, hogy ezelőtt 10 évvel készítettem utoljára. 
Van is még belőle .
Három hét és pár nap után egy lábasban felfőztem, éjszakát állt. 
Ezt még kétszer meg ismételtem. 

Egy l vízből és 80 dkg cukorból szirupot főztem.
darabos fahéjjal, kardámommal, szegfűszeggel és szerecsen dióval ízesítettem.

Ebben jól átfőztem a diókat, egy éjszaka állt a szirupban.
Többszöri kóstolgatás következett.
Majd leszűrtem.
Az átszűrt lében újra felfőztem.
Hagytam kicsit benne állni. 

A belseje még zöld, de idővel a szirupban megbarnul.
A 10 évesemből egy szem van már csak, de nagyon szép sötét színe van.
Üvegekbe, majd a befőző automatába került.
90 C °30 perc
 Már itt vannak a többi befőtt között!

Üzemileg így készül a Goldenfoodnál.
Nálam, már a polcon sorakoznak.

A szirupból maradt, a dióból is feldaraboltam 4 db-ot. 
Egy  7,2 dl-es befőttes üveget félig öntöttem sziruppal, bele a darabolt barack és felöntöttem házi pálinkával.
3-4 napig ért, kavargattam naponta.
Leszűrtem és kis  üvegekbe került.
Ez az üveg különleges.
A dugóba a tetején van zöld dió és likőr is.
Megcímkézve jutnak  majd el megérdemelt,
 tulajdonosaikhoz.


Nagyon finom lett.




2013. július 16., kedd

Cékla.

A cékla elmaradhatatlan zöldség a kertben.
Jó tudni róla.
Az idén fehér csíkos magot szereztem a vaterán. 


Most ez készült belőle.

2 db bébi céklát, 4 db friss sárgarépát, a gépi késes darabolóval felaprítottam.
Köménymaggal, kevés gírosz fűszersóval, 1 kk cukorral,
1 kk citromlével, kevés színes borssal fűszereztem.
1 ek lenmag olajjal jól össze kevertem.
Kis ideig állni hagyom fogyasztás előtt.
Puffasztott rizzsel egy vacsorát pótol.
Nagyon egészséges.
A vérképet javítja, az ereket tisztítja, magas a vas tartalma.
Gyakran készítek cékla levet is. 
Össze turmixolom ásvány vagy szűrt vízzel.
Átszűröm, a levet megiszom  a cékla húsát  a fentiekhez hasonlóan fűszerezve lehet köret, vagy savanyúság.