2015. február 6., péntek

Wellington, sertés szűzpecsenye.


Most  sertés szűzpecsenyét készítettem, Wellington módra.
 Egy nagy darab folpackra fekete erdei sonka került.

Közben elkészült a hagymás, gombás,  sóval borssal fűszerezett massza, amit kevés tejföl, egy db tojás ízesített,és 3 ek zsemlemorzsa kötött meg.
Ezzel a masszával egyenletesen lekentem a sonkákat.

A szűz pecsenyét , körkörösen, forró kókusz olajban megpörösítettem, bezártam a rostokat.
Sóval, borssal,török húsfűszerrel megszórtam és ráfektettem a gombás masszára.

A folpakkal  feltekertem és hűtőbe pihent két órát.
A kiolvasztott leveles tésztába tekertem, amit megkentem tojással.
Forró 200C°-os sütőbe került 10 percre, majd 150 C°-on sült fél órát.
Burgonya püré,  és  őszibarack befőtt került mellé.

E-heti kenyerem.


Pakmaya élesztőt kaptam egy nagyon kedves székely internetes ismerősömtől, csomagban.
Most ezzel készült a kenyerem.
30 dkg sima liszt
20 dkg rétes liszt
3 dl tej
 2 kk só
3 dkg élesztő
1 ek cukor
1 kk sikér
 késhegynyi aszkorbin
Kelesztés.

Nagyon szép lett a belseje.

Mikor kihűlt, ebbe a nagyon praktikus papír zacskóba raktam, amit szintén csomagban kaptam, egy német internetes ismerőstől.
Sokáig friss marad benne, lyukacsos szerkezete miatt.




Pita sült!




A pita tésztája,  nálam ugyan az , mint a pizzáé .
50 dkg liszt-30 dkg sima +20 dkg rétes
1db tojás
3dl tej
2kk só
1 ek cukor
3 dkg élesztő
1 kk sikér
 1 ek burgonya pehely
 1 késhegynyi aszkorbin
A kenyérsütő végzi a dagasztást, kelesztést.
Rám a formázás vár. 
Most pita és pizza lapok készültek a fagyasztóba.
Egy pár tepertős négyszöget is hajtogattam a tésztából.
Nálam a hajtogatás rúddá tekerés , legalább háromszor.

Pizza  is készült.





2015. február 4., szerda

Gyúrt tészták, színezve.


Az alaptészta gyúrása, majd egy rész  színezése következik.
Használhatunk, céklát, bodza bogyót, spenótot.
Sárgát:  sáfrány vagy sáfrányos szeklice vízbe áztatásával lehet előállítani, vagy világos okker kurkuma porral. 
        Zöldet:  spenót, sóska  leturmixolásával kis vízzel és átpasszírozva.
 Rózsaszín, halványlila: a meggy, ribizlik, cékla, bodzabogyó levével.
Kékeslilát: kék áfonya, fekete szeder, bodzabogyó
        Narancssárgát: Őrölt piros paprikát olajban kell áztatni és leszűrni.

Barnát: kakaópor hozzáadásával
Használhatsz egy környezetbarát teát, a
MATCHA zöld tea port.

"A Matcha egy 100 %-ban tiszta zöld tea. Nem tartalmaz színező-, adalék- és konzerváló anyagokat. A nagy mennyiségű klorofillnak köszönheti a smaragdzöld színét. Minden évben 4 héttel a betakarítás előtt a teaültetvényeket letakarják. Ez a speciális árnyékolási módszer 90 %-kal lecsökkenti a napsugárzás hatásait a tealevelekre, minek következtében a növények szinte sötétben növekednek, a hiányzó napfényt nagy mennyiségű klorofill termeléssel kompenzálják. Ennek, az aminosavakban gazdag klorofillnak köszönhető a smaragdzöld szín."
Nálam most  zölddel lett színezve a tészta egyharmada.
Tésztanyújtón többször áthajtva egy nagyon szép sima felületű tészta alakul ki.
A színezéket is egyenletesen eloszlatja a többszöri áthajtás.
                   Vonalzóval darabolom egyenlő nagyságúra.

Nálam most ők készültek.
Most az aszaló gépben szárítottam. hamar megszárad így.

Egy pikáns pesztóval, pirított fenyőmaggal, nagyon finomak.




Pirosra céklaporral, vagy főtt,átpasszírozott cékla lével lehet színezni!

2015. február 1., vasárnap

111111 -en látták a blogomat!


Érdekes számok.
Ma a látogatóim száma  111111!
Köszönöm  mindenkinek a látogatást.
Igyekszem még több recepttel meghálálni.
Üdvözlök mindenkit, Olgi néni.


Oldalmegjelenítések száma ma
213
Oldalmegjelenítések száma tegnap
238
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
6 997
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
111 111