2010. augusztus 9., hétfő

Vajas, leveles tésztából.

Lentebb már leírtam, hogy gyors süti.
Annál is inkább, mert a töltelékkel nem kellett bajlódnom.
Maradékok voltak befagyasztva. A lekvár kivételével.
Házi készítésű dzsem:  idei gyümölcsökből.
Alma, körte, szilva, lereszelve, átfőzve barna cukorral, citrommal ízesítettem.
Túró töltelék:1 tojás+1 sárgája, citrom héja leve, mazsola, áfonya,( átmosás után gyümölcsteába ázik ) 2 ek gríz, 1 ek liszt,  4-5 ek porcukor(fél kg túróhoz)
Párolt káposzta: a szokásos módon, lereszelve, sózva (állni hagyom kicsit),majd olajon párolom.
Borssal, ételízesítővel fűszerezem. A végén 1 ek cukrot bele karamellízálok.
A leveles tésztát kinyújtom, három egyenlő részre vágom.Egy- egy részből lesz 2-2 fonottas.
A középső részükre kerül a töltelék . A két szélet bevagdosom és felváltva ráhajtom.
Erről van fotó egy régebbi bejegyzésnél , a rebarbarás sütinél,  most kisebbek készültek. Ezen  a linken elérhető.
 http://bloggeranyo.blogspot.com/2010/06/sutemeny.html
Az almás és a túrós töltelék alá mascarpone sajtot kenek, vékonyan.
Tetejüket egész felvert tojással kenem meg sütés előtt és közben is egyszer.
 A harmadik részt négyzetekre vágom, ezeket a muffin formába helyezem és erre kerül a káposzta .
Némelyik sarkát össze csippentem, de nem fontos, úgyis  önállósítja magát, ki nyillik.
 Gázsütőm van , előmelegítem a legmagasabb fokozatra, mikor bele rakom a tésztát 10 perc múlva mérsékelem a gázt.  Úgy fél óra alatt, jó ropogósra sül. 
Most kipróbáltam- Lajos Mari- recept ötlete alapján, hogy tettem a káposztába a felvert tojásból, amivel kenegetem.

Ő a káposztás csigánál alkalmazta ezt, jól összefogja a tojás a tölteléket.

Most az almást és a kis káposztás kosárkákat fotóztam le.

Köszönöm, megvagyok!

Elvesztem egy kis időre, az emlékezés tengerében.
Minden elmúlik egyszer, és ez fájdalmas.
Túl kell lépni.
Ez a blog különben sem arra hívatott, hogy itt keseregjek.
Mint ahogyan nem is teszem. Megy tovább az életünk és élem a mindennapokat.
Takarítok, mosok, sütök, főzök, gondozom a virágokat, a lelkem, a családom.
Szóval vegyes, minden ami jön. Elfoglaltságom van bőven.
Itt fáj, ott fáj, de jelentkeznek az unokák, a gyerekek, a barátok és minden fájdalom el múlik.
Erőt adnak a mindennapokhoz.
A vasárnapom úgy telt el, hogy nem sütöttem semmit.
Így ma kiolvasztottam egy leveles vajas tésztát és gyors süti készült.
Tudni kell 2 hét alatt kétszer készült kelt tészta. 
Egyszer a családom , másodszor a rég elhunyt barátnőm lánya érkezett 2 fiával. Ők itt is aludtak. 
Nekik kedveskedtem.
A barátnőm nagyon finom buktát készített és a lánya szerette volna , ha együtt készítjük, hogy megtanulhassa.
Ezekről nem készülhetett fotó, olyan gyorsan elfogytak. még a másik nagyinak("édesnek") is küldtem.
Almás bukta, túrós(mazsolával,áfonyával),káposztás, batyu.
Na ezt kívántam én ma, a káposztásat.
Sok tölteléket készítettem el legutóbb, amikből került a fagyóba. Ezt használtam fel ma.
De ezt egy újabb posztban írom le, mint receptet.

Most ezek a mocsári hibiszkuszok örvendeztetik meg napjaimat!