2016. január 23., szombat

Fűszeres, sajtos tojáslepény.




2 db tojást villával habosra keverek.
kerül bele, reszelt laktózmentes sajt, 

szárított kakukkfű, tárkony és oreganó.
1 ek rizsliszt
3 evőkanálnyi, laktózmentes főző tejszín.
Kevés fehér bors és Himalája só.
Simára keverem.

3 szelet füstölt  kakastaréjra vágott szalonnát pirosra sütök.
Kiszedem, a zsírjában sül ki a lepény.
Fokozatosan öntöm a serpenyőbe, mindig újabb réteget, ha az előző megszilárdul
Egyben megfordítom, szép pirosra sül.

Nálam most saját készítésű édes paprika zselé került mellé és hagymaszár, ami az ablakban ,üvegben hajt.
Kiadós reggeli lehet.
A lepényt nagyobb serpenyőben vékonyabbra sütve, kockára szeletelve, levesek betétje is lehet.

2016. január 20., szerda

Pizza, kenyér tésztából.


Ha kenyeret sütök, elveszek 2 kis cipót a tésztából, és pizza lesz belőle.
 Van, amikor csak serpenyőben sütöm ki, mint a lángost és még forrón kerül rá a feltét.
Elő sütöm a hagymát sonkát,és a sajtot csak rá mikrózom.
De, sütőben az igazi.
Van saját készítésű pizza alapom,tartósító nélkül elrakva, kis üvegekbe.

Most lenmagpelyhes, és búzacsírás kenyér sült.
Finom lett a kenyér és a pizza, és egészséges, mentes minden adalék anyagtól.


Baklavát sütöttem.


Életemben először készítettem.
 Már rég vágyom megkóstolni.
A paprika TV-ben láttam, és  elkészült.
A diót a késes aprítóval durvára daráltam.
A rétes tészta bolti volt.
Kész levendula szirup várakozott a hűtőben.


 Egy kis barna cukorral és  repce mézzel javítottam fel.
 Alulra 4 réteg réteslap került, egyenként megkenve olvasztott laktózmentes margarinnal.
Ezt egy réteg dió követte, megszórtam kevés barna cukorral.

Újból 4 réteg tészta, megint dió, és végül az utolsó 4 tészta réteg.
Sajnos nagyon vékony és töredezett volt a rétestésztám.
Vastagabb jobb lenne hozzá.
Legközelebb én készítem.
Felszeleteltem.
Előbb  négyzet  majd háromszög alakúra,  de csak a felét, mert nagyon kicsinek találtam a háromszögeket.
Jól döntöttem.

180C°-os sütöben sült légkeverésen 30 percet.
Félidőben meglocsoltam a szirup felével. 

A végén mind rákerült, pár percre grilleztem.
A sütőből kivéve még rásegítettem a széleken a zsebsárkánnyal .
Finom, édes csemege,  a ropogós tészta és a dió, mennyei!

Egyszerre csak keveset fogyaszt belőle az ember.
A teteje ropogós piros, a dió, szinte karamellizálódik  a sziruppal.

Máskor is elkészítem.
Egy kis citrom,  vagy fahéj fogja ízesíteni a diót.
Szerintem sokáig eláll,kivétel,ha nem csapnak le rá naponta többször is.
Reggeli kávéhoz is remek.