2013. augusztus 26., hétfő

Fordított körtés, karamellel.



20 dkg cukrot meg karamellízálok.
Bele öntöm egy kivajazott közepes tepsibe. (pecsenyesütő).
A meghámozott szeletelt körtével kirakom. 
Nálam egy pár szem őszibarack és szilva is került közé.
 Ráöntöm a tésztát.
 Tészta:
2 dl joghurt
1,5 dl olaj
15 dkg kristálycukor
 4 dl liszt
 1 cs sütőpor( a foszfátmentes sütőporból fél cs)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
 pici só.
A tojást a cukorral kikeverjük
Hozzá adjuk a joghurtot a sót az olajat  apránként, és a végén a sütőporos lisztet.
A sütőt 200C°-ra  előmelegítem.
 10 perc után mérsékelem 170 C °-ra  így sül még 20 percig.
Még melegen egy  fém tálcát teszek a tepsi tetejére és kifordítom a tepsiből. 
A körte lesz felül. 

Gazdagíthatjuk a tetejét főzött, vajas krémmel, olvasztott csokival megcsurgatva.
A karamell, nagyon finom a tetején.


2013. augusztus 25., vasárnap

Tepertős pogácsa


Adva volt a friss tepertő.
A mangalica, lisztes háj lefagyasztva várt sorsára.
Az alap tészta :
70 dkg liszt
1 dl joghurt(vagy tejföl)
2 dl tej
1 kk só
2 ek. cukor
2 tojás

5 dkg élesztő
Kenéshez:
  10 dkg darált tepertő
20 dkg mangalica háj+ 3 ek liszt
Az élesztőt a cukorral, kevés tejben megfuttatom. 
A tészta hozzá valóit jól összedolgozom, másfél órát hideg helyen pihen.
Kerek lappá nyújtom.
 Erre kentem a 20 dkg lisztes hájat és a darált tepertőt.
A tepertőt a gépi darabolóval daráltam át, kevés liszttel vegyítve.
Aztán a tésztát feltekertem , mint a bejglit.

 Pihent félórát.
Megint kinyújtottam, pihenés.
Ezt még egyszer megismételtem.
Ezután 2 ujjnyi vastagra nyújtottam,  bevagdostam, szaggattam és lekentem tojással.
Megszórtam szezám maggal.

A tepsibe kelt még, amíg a sűtő 200C°-ra melegedett.
10 perc után 170C°-ra mérsékeltem és aranybarnára sült 20 perc alatt.
Nagyon finom lett.
A rétegek szépen látszanak.