2014. január 9., csütörtök

Puliszka.




Ma  puliszka készült.
Leírását ITT olvashatod egy régebbi bejegyzésben.
Most tepertő, sült kolbász volt a feltét.
Mellé még párolt lila káposzta, és lila hagyma lekvár került.
A puliszkát, fagylaltos kanállal golyókká formáztam, medvehagymával szórtam meg.
Tegnap káposztás batyukat és szilvalekváros buktát sütöttem
A kelt tészta receptjét ITT találod.



2014. január 7., kedd

Nyúl, vadasan.


Nagy kedvencem a vad nyúl húsa.
Egy szép vadnyúl gerincet és egy combot kaptam.
Vadas készült belőle.
Nem a hagyományos páclével készítettem, mert nem szeretem a sárgarépa és a petrezselyem ízét a húsok mellett.
A hús darabokat zsiradékban (a szilveszteri malac zsírja)elősütöttem,pörösítettem.
Kiszedtem a zsiradékból és hagymát pároltam rajta.
Kevés vízzel felöntve, piros paprika,került hozzá. 
Ebben jól átforgattam a hús szeleteket, majd felöntöttem annyi vízzel hogy kissé ellepje.
Zöld fűszereket, fokhagymát,zöld paprikát,babérlevelet  raktam mellé.
Zöld fűszerek:
izsóp
rozmaring
tárkony
majoránna
oreganó
kakukkfű
Most az izsóp dominált benne.
Sóztam, borsoztam-piros rózsaborssal, kevés grill fűszersóval szórtam meg.
Mikor  majdnem zsírjára sült 1 dl vörös bort öntöttem rá és még ezzel is forraltam.
Kiszedtem a húsokat,a levet átpasszíroztam.
Hozzáadtam a szilveszteri malacsült vízben kiforralt, átszűrt pörzs anyagát a tepsiből, amibe sült.
Megszórtam 3 ek liszttel és hagytam, hogy elázzon a liszt.
Ez a szórásos sűrítés.
2dl tejföl, 1 dl tejszín lett a sűrítés vége, jól összeforralva. 
Fűszeres zsemlegombóc készült hozzá.

A  saját sütésű kenyérből darabolt kenyér kockák már szárazak voltak. Serpenyőben, olaj nélkül megpirítottam. 
Lisztbe szódabikarbóna, 
grill fűszersó,
morzsolt tárkony 
2 db tojás , 
1 ek zsír (a malac sült zsírjából)  
és annyi tej, hogy lágy tésztává dolgozzam.
A kihűlt kenyér kockákat bele forgattam.
Két kanál segítségével gombócokat formáztam a forró sós, olajos vízbe.
Mikor feljön a víz tetejére, pár percig még főzöm. 
Kell, hogy a benne lévő kenyér is megpuhuljon.
Nálam a gombóc, még melegen, a vadas mártásba kerül.
Így jól átveszi az ízét.
Csodálatos ízvilág áll össze ebben az ételben.




2014. január 6., hétfő

Lúdgége tészta készítése.

Mostanában szinte hetente gyúrok tésztát.
Főleg, ha házi tojáshoz jutok.
Most is készült reszelt tészta .




Levesbe görcsök, ennek egy részét lefagyasztottam.
 Frissen az aznap készült zöldség levesbe főztem belőle.
Egy másik részéből nagy lúdgége csigákat készítettem.
Pörkölthöz fogom felhasználni.



 Több fajta sodró pálcám is van.Fából, fémből készült.
Az utóbbi egy kedves ismerős ajándéka, sajnos már nincs köztünk.
A lúdgége készítéséhez, most a kínai evő pálcikát használtam fel.
 Ez az olasz nyújtógép az Édesanyámé volt. 
Tőlünk kapta a 40. házassági évfordulójukra.
Ezt én örököltem, hogy ellássam a családot tésztával, ami addig az ő feladata volt.
Nagy segítség, mert soha nem tudtam szép sima, kerek lapot nyújtani, mindig cakkos lett.
Becsuktam az ajtót, ha tésztát nyújtottam fiatal asszonyként, hogy senki meg ne lássa , hogy milyen a széle a tésztámnak.
A következő alkalommal derelye készítéshez fogok.A gyerekek kedvence, főleg a paradicsom levesbe, a betű tészta.
Na ilyet , még nem tudok készíteni.