2021. szeptember 3., péntek

Cukor, és tartósító mentes ivólé készült!

 
Ami megterem a kertemben, mindent felhasználok.
Most a "piros klapp kedveltje" körtém, és a "vérbélű" őszi barackom érett meg a feldolgozásra.
Körte ,már üvegbe is került.
Most a barackkal vegyesen, egy kis tál fehér, korai  szőlővel ivólé készül belőle.


A befőző automata lé készítője segít, hogy tartósító, és cukor mentes legyen.
A körte színe elég "hóka", bár a barack kissé színezi, raktam bele kevés  céklát és bodza bogyót, hogy szép színe legyen, "nem vitték" el a többi gyümölcs ízét!
Szép színe lett, édes és ízletes!
A vissza maradt gyümölcs húst megszárítom, ledarálom,  filterezem, és tea készül belőle.








Sonkás, sajtos rudak készültek!


Gyakran készítem!
Most füstölt tarjával készült.

Vettem el a tésztából, kis,ropis  rudak is sültek.
Sópehellyel megszórva.
6db kiflit is sütöttem, dióval,és házi sziva lekvárral.
Mivel a tészta nem édes, tojás fehérjébe és cukros darált dióba forgatam a kifliket.
Szépen rá karamellizálódott a cukor.
Elkészítés leírása (saját recept) ezen a linken, ITT a blogomban.



2021. augusztus 31., kedd

Savanyítás, paradicsomban!



Nemcsak uborkát savanyíthatunk.
Régi hagyomány a paprikába töltött lila, vagy fehér káposzta.
Nálam teren egy fajta üreges paradicsom, amibe reszelt káposztát rakok és savanyító lével öntöm fel. 
Tartósító nélkül az aszalógépben csírátlanítom .
Kiváló, ízletes savanyúság!
Ez a fajta paradicsom, aszalásra is kíváló, mert nincs leve, magja is kevés van.