2014. július 15., kedd

Fordított barackos



12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj

15 dkg cukor

 3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
1 cs vaníliás cukor-én ezt elhagytam, allergiás vagyok rá.
Egy vajazott tortaformába, vagy jénaiba bele rakom a megcukrozott, lecsepegtetett barackot (szilva, alma, szőlő is lehet)
Margarin cukorral,tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.
Jól kidolgozom, mehet a gyümölcsre.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.
A formában hagyom kihűlni.
Egy tányért ráhelyezve kifordítom, szeletelhető.
Még krém is kerülhet a tetejére, (akkor már egy torta). csoki reszelékkel megszórható.
  Én fagylalttal ettem.
Több variációban készült már.

Krémmel, a tetején csokival.


 Már készült szilvával+barackkal vegyesen is.
Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető.



Sütögetés szabad tüzön.II.

Nincs is párja a a szabad tűzön, faszénparázson sült húsoknak.

Ha húst sütünk, elő kerül a tárcsa.



Ezen kívül van egy nagyon praktikus , házi készítésű grillezőnk is.
Ferdén lejtenek a "V "alakú szorosan egymást érő vas csövek.

 A lejtés segít abban, hogy ne a tűzbe csorogjon a zsiradék, hanem a végén lévő hengerbe.




Ide rakunk paradicsomot, egész hagymát , ami megsül és közben ízesíti a zsiradékot, amit a kenéssel vissza juttatunk. 
Ezenkívül, saslik sütésre alkalmas  állványom is van, tartó nyársakkal, ami szintén a faszén parázs fölé helyezhető.
összecsukható, kis helyen elfér.


Ez az alkalmatosság azért készült, hogy esős idő esetén, ebben rakunk tüzet és fedett helyen süthetünk rajta.


Ők pedig Erdélyből származó kürtős kalács sütőnk.

Ez a fából készült két darabos, tűzhelyen is használható, a tartályba olajat kell önteni és a forró olaj fölött sül a kürtős.
A nyársak, a piszkavas is kéznél van a kerti tűzhely közelében. Igaz a tűzhely felújításra vár, de jó munkához idő kell.


Rántott cukkini.


A csibe hús mellé, mindig rántok valamilyen zöldséget.
Ma 5 csibét vágtam le.
Saját nevelés.
Frissen rántottam belőle szárnyat és mellé cukkinit.
A szokásos módon paníroztam.  
Bár az én panírom más, ,saját sütésű kenyeremből és kukorica pehelyből készítem.
A késes darabolóval aprítom, majd átengedem a tésztaszűrőn.
Szeretjük, ha kicsit durván szemcsés.
Néha keverek bele  szárított búza csírát is, vagy diót.
Mindegyiktől, nagyon finom lesz.
Mos saját termésű jégsaláta, volt hozzá,majonézes dresszinggel.
A köret: héjában, a mikróban sült burgonya, zöld kapor levéllel.

2014. július 13., vasárnap

Sütögetés szabad tűzön.

Időnként sor kerül rá, pihenés képen, hogy tűzet rakok.
Készülök előre, hús bepácolva, zöldségek felaprítva.
Ha nem segít a hús puhító só. 
Fél óra alatt elvégzi a pácolás hosszú folyamatát.
Most halat sütöttem.
van egy halsütő rácsom.

Kifóliázom, olajozom,kibélelem zöld fűszerekkel és erre kerül a hal,amit besóztam, borsoztam.
Egyik oldalát füstölt szalonna szeletekkel borítom be.
ismét befedem zöld fűszernövényekkel.
Fóliát szorosan ráhajtom és megy a faszénparázsra, amire kevés páfrány levelet is teszek és a megmaradt fűszer növényeket.
Illatuk csodás.
Sült már így csuka is egészben.

A vége felé kibontom a fóliát, hogy átjárja a páfrány és a fűszerek füstje, kicsit megpirítom mindkét oldalát.

10 perc alatt kész a hal.
Zöld fűszernövények: oregánó, tárkony, izsóp, kevés bazsalikom, kakukkfű,majoránna,és a kapor.
Fóliába csomagolva a parázsban sül hozzá a burgonya.
S