2013. április 11., csütörtök

Medvehagymás lapcsánka.


Az ebédem zöldség leves, és lapcsánka.
Semmi nem a hagyományosan, most a kókuszzsírral barátkozom, mert koleszterin mentes zsiradék. Szagtalan, többször felhasználható.
Először használtam, ezért kevertem E vitaminos Floriol olajjal.
A levesbe is került, ami a fagyasztott zöldségemből és egy kevés borsóból, csiga tésztával készült.
A lapcsánka 3 db sárga belsejű , 
 magas keményítő tartalmú burgonya.
3 ek liszt
2 db tojás,
 1 kk étel ízesítő
4 db medvehagyma levél
1 db nagyobb gomba
1 db zöld dió.
kevés fokhagyma krém.
A burgonyát nagy lyukú reszelőn reszelem le.
Így sütéskor a kilógó szálak jó ropogósra sülnek.
 a hozzá valókat jól összedolgozom, bele ollózom a medve hagyma leveleket.
Forró olaj, kókuszzsír keverékében sütöttem, egy-egy kanálnyi masszát, kissé ellapítva.
Az egy nagyobb gombát hámoztam , vékonyra szeleteltem.
Betakartam a lapcsánka masszával mindkét oldalát, így sült. 
Nagyon finom lett.
Tejföl sajt, és bazsalikom levél a tetején.
Így az igazi élvezet.
 Hozzá, pár szelet zöld dió, ez már a ráadás, ami pikánssá teszi.
Egy jó adag citromos menta tea fogyott el utána.



2013. április 9., kedd

Kenyerem.



A szokásos kenyér recept alapján készült. 
Mégis minden sütésnél más. Most  egy 6 l-es kacsa sütő jénaiban készült.
Még mindig nem cserepesedik.  Sajnos.
Sőt most a teteje a zsilettes vágás mentén ki sem nyílt, csak oldalt.
 A bélzete viszont puha. lyukacsos szerkezetű.
Kissé elterült a jénaiban, de finom.
Unoka húgomnak viszek belőle holnap. 

2013. április 7., vasárnap

Rakott baba piskóta.


Ha nincs kedvem, vagy időm sütni, ezzel az édességgel kényeztetem magam. 
Gyorsan elkészül.
3 ek cukrot karamellízálok
Fel engedem 1 dl tejjel,és főzöm.
Kerül még bele 1 ek kapucsínó por
 Mikor simára főtt, besűrítem
3 ek étkezési keményítő és kb 3 dl tejből készült habarással.
Amibe 1 ek zselatint is fel oldottam.
 Még melegen bele keverek 10 dkg vajat.
Ha langyosra hűlt, 2 ek mascarponével keverem össze.. 
Mikor kihűl, rétegezem  kávés tejben átforgatott baba piskótával.
Hűtőben tartom.
A zselatintól jó állaga lesz, a mascarpone kellemes szelíd ízt ad neki.
 A díszítés már csak ráadás a fotó miatt.

Gírosz fűszeres csirkemell.


A csirke mell szokványos elkészítésén kicsit változtatva, készült ez az étel.
Abban az edényben , amiben sül, készítem elő a húsit. 
Két evő kanál olaj
1 kk gírosz fűszer keverék
Színes bors.
 Ebben a fűszeres olajban várja a sütést a vékonyra szeletelt hús.
Egy fél órával a sütés előtt keverem össze a fűszeres olajjal.
 2 db burgonyát megmosok.
Héjastól sül a mikróban 800 W-on 7 percig.
Egy tányéron a mikró tállal lefedve.
Amíg a burgonya sül a hús is elkészül. 
Tíz perc alatt kész a menü.
Burgonyát karikázom, meglocsolom a hús zaftjával.
Savanyúság illik hozzá.
A bazsalikom dísz saját nevelés, el is fogyasztom.