2013. június 24., hétfő

Fasírt golyók.



Vendégeket vártam és fasírt készült.
Természetesen nem csak ennyi, ami a képen van.
A darált húst vízben áztatott, kinyomkodott száraz kenyérrel, sóval, fehér borssal, zúzott fokhagymával, reszelt vörös hagymával, kevés étel ízesítővel, felvert nyers tojással jól össze gyúrom.
Legalább egy órát állni hagyom, hogy össze érjenek az ízek.
Vizes kézzel kis golyókat formázok, forró olajban sütöm pirosra.
Most olyan burgonya készült hozzá, amit negyedekbe vágva,  petrezselyemleveles, sós vízbe, félig megfőztem.
Majd leszűrtem és kisütöttem pirosra, abban az olajban, amiben a fasírt sült.
 Természetesen átszűrtem az olajat és még került hozzá pluszban is olaj. 
A vendégek érkezésekor frissen sült.
Rukkola , saláta dresszinggel, vegyes vágott savanyúság és tartár mártás is került mellé.
 Ki mit szeret.Most járt nálam először a házaspár és nem tudtam mit kedvelnek.
Az unoka húgom és az unokája is itt volt , általa ismertem meg ezt a kedves házaspárt. 
Én már voltam náluk, voltunk együtt kirándulni is.
Itt volt az ideje, hogy ők is eljöjjenek hozzám.
Minden ízlett nekik, legalábbis úgy láttam.

A süti, márványos, fehér, barna, meggyes muffin, kétfajta krémmel töltve. 
Tejszínes és gesztenyés ízesítéssel.
A csoki ebben a melegben , most lemaradt a tetejéről.





Csirkepörkölt kusz-kusz-al.



Nagyon kívántam már egy finom pörköltet.
Volt zúza, máj, pulyka töke, csirke szárny és comb is benne. 
Így szeretem, ha több fajta húsból készül, jól lesütve zsírjára.
A pulyka tökét még nyersen megszurkálom kés hegyével, szépen kinyílik, így jobban át járja a szaft.
Gyors köretet választottam a kusz-kusz-al hamar kész lettem. 
Kétszeres mennyiségű forró víz, egy kis étel ízesítő  egy Csokor zöld fűszer növény a kertemből.
Oreganó, tárkony, lestyán, izsóp, petrezselyem. 
Nagyon finom lett
 Savanyúságnak egy vegyes vágottat bontottam meg, ami saját készítésű.
Egy kevés rukkolát is ettem hozzá.


Egy könnyű , nyári zöldség leves. leves.

Most egy laktató levest ajánlok, ezekre a meleg napokra.

Hisz nem is nagyon kívánunk mást főételként egy levesnél.
Hozzávalók:
Friss fejtett borsó
4 db brokkoli rózsa
 3 szál sárgarépa hasábokra szeletelve
1  hagyma aprítva
1 szál petrezselyem karikázva
2 db gomba szeletelve
fél karalábé kockázva
 fél csirkemell kockázva
1 k piros paprika
 1 k liszt
só, bors.
A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük.
Hozzá adjuk a  hasábokra szeletelt sárgarépát, épp csak átforgatjuk.
Szórunk rá 1 ek lisztet, átpirítjuk, felengedjük vízzel.
A többi zöldség is belekerül a hússal együtt.
Sózzuk, borsozzuk, 1 kk piros paprikát adunk még hozzá.
Addig főzzük, amíg a hús puha lesz.
Én főztem bele egy csokor zöld levelet is, ami tárkonyból  petrezselyemből, lestyánból állt. 
1 db tojásból ,
lisztből lágy  galuska tésztát szaggattam bele

Nagyon könnyű és laktató étel.