2015. november 14., szombat

Libaaprólékból.


Nagyon olcsón jutottam friss liba farháthoz. 
A hájból, püspökből finom libazsír lett.
A gerdójából levest főztem 
A többi részből, majd később ludas kása készül.
Arany színű leves lett csiga tésztával, saját zöldségekkel a kertemből.

A hájból kisült zsírban sült  pirosra a  4 db püspökfalat is, a kedvencem.
A Márton napi köles és kukorica kása maradék ,pont elég volt  a tepertőhöz és a püspökhöz köretnek.
Még egy kis gombás lecsó is került mellé.
Friss sóska a kertemből és kész a  tejszínes,sóskamártás.
Ez még a novemberi kert ajándéka.


2015. november 11., szerda

Márton napi ételem.


A Márton napi szokásoknak,
tájegységenként más a jelentése, hagyománya.
Nálam ma, libatepertő sült.
Nagyon jó, húsos hájat kaptam.

Még szedtem is le a húsból és káposztát fogok vele tölteni.
Több. mint 2kg volt a háj.
Lett jó kis zsír is belőle.
Vaslábasban, sütőben sütöttem ki, jó ropogósra.
A tepertőhöz köretként kukoricás, köles kása készült,fele-fele arányban.
A liba zsírban egy kicsit átforgattam a kásákat.
Vízzel felengedtem, só, bors , 2 szem kockázott burgonya 
1  ek saját készítésű  fagyasztott, 
darált zöldség(delikát) és egy pici ág friss tárkony ízesítette.
Abban a vas lábasban készült, amelyikbe a háj sült.
A lábas alján visszamaradt jó kis pöranyagok is ízesítették a kását.
A vizet lehet pótolni főzés közben, ha szükséges.
fedő alatt főtt.
Házi savanyúság került mellé.

Az idén koktél paradicsomokat, és egérdinnyét is 
savanyítottam, ez kóstoltam, most meg.