2015. június 22., hétfő

Hal sütése, halrácson, szabadtűzön.





Szalonna sütés elején, hamar megsül egy pár szelet hal.
A szalonna sütése hosszadalmas.Jólesik előtte egy pár falat.
A halrácsot kibélelem zöld fűszernövényekkel: oreganó,  tárkony, majoránna, izsóp, kakukkfű. 
A halat beolajozom, sózom borsozom.
Ráhelyezem a fűszernövényekre.
Kerülhet rá pár szelet vékony füstölt szalonna, finom lesz tőle. 

A halrácsot összezárom, egyszer meg is fordítom pár percre a parázson.

Nagyon finom"előétel", amíg a szalonna megsül.
Még a parázsra is teszek a fűszernövényekből jól átjárja a füstje. 
A tengeri halak, percek alatt átsülnek.
Kipróbáltam már,hogy páfrányt rakok a parázsra, nagyon különös füstje van.
Húsok sütésénél az oreganó, rozmaring tesz jó szolgálatot, füstje átjárja a húsokat.

Előbb akácfával rakok tüzet, erre kerül a faszén,így lesz jó parázs, amin sütögethetünk.

2015. június 21., vasárnap

Keksz szalámi a 23. blogkóstolóra.


 A 23. blogkóstolóra, Konyhavirtuóz  blogjából készíthetek valamit.
Ugyanis ő van az első helyen a sorsoláson ,én az utolsó lettem,mivel utólag kerültem fel a listára.
A technika ördöge , valahogy kihagyta a jelentkezésemet, utólag lettem berakva, ,megkeresés, helyreigazítás után.
Gyakran készítem a választott édességet, a család kedvence.
Nálam lekvár és darált dió is kerül bele, és kókusszal szórom meg.Most szeletelt mandulával is diszítettem!
A keksz fele finomra darált , és csak a fele durvára tört.
Gondolom ennyi kis változtatás bele fér egy receptbe.
Én rúddá formázom ,  folpakba csomagolom,nem őzgerincbe dermed, szeletelés előtt.


Konyhavirtuóz eredeti receptje ez:


Hozzávalók egy őzgerinc formához:

25 dkg margarin

15 dkg cukor  
3 dkg kakaó
40 dkg háztartási keksz  
0,5 dl rum
1,5 dl tej
1 ek. liszt

A kekszet összetörjük és meglocsoljuk a rummal. A tejet, cukrot, kakaót és a lisztet összekeverjük, pár perc állandó keverés mellett felfőzzük, közben beletesszük a margarint is. A tűzről levéve több részletben belekeverjük a masszába az összetört kekszet. Folpack-kal bélelt őzgerincbe formába tesszük, belesimítjuk, és hűtőben hagyjuk dermedni egy éjszakát. Másnap kiborítjuk és felszeleteljük. 

Nekem ilyen lett!

Előre elkészíthető, jöhetnek a vendégek!
Mindenkinek ajánlom ezt a finom receptet.
Aránylag gyorsan elkészül, és , ami fontos, nyáron a nagy melegbe nem kell a sütőt bekapcsolni, mivel nem igényel sütést. 
Gyümölcsöt vagy tejszínhabot is kínálhatunk mellé.
Nálam keksztekercsként,  krémmel is készül.
Akkor nem kerül a masszába durvára tört keksz, csak a darált kekszből készül, amit készen is kaphatunk.

És még ilyen kis formákat is készítek a masszából ezekkel a kiszúrókkal.



Levesbetét,másképpen, csirkebőrben!


Ha csontos csirke mellett vásárolok, azon mindig rajta van a bőr is.
leválasztom és elrakom a fagyóba.
Most 4 db gyűlt össze.
Tölteléket készítek.
1 db zsemlét beáztatok, kinyomkodom.
Darált csirkehús, előre megabárolt máj, szeletelve kerül bele.
Bors, só,párolt hagyma és petrezselyem ízesíti még.
2 nyers tojás köti meg
Kevés csíkozott piros paprika teszi színesebbé.
A bőrbe töltjük, cérnával ,tű segítségével összevarrjuk.hengerré formázzuk.
megköthetjük batyunak is.
Húslevesbe, zöldséglevesbe, vagy leveskockával ízesített lében  főzhetjük ki.
Főzés után fel is piríthatjuk kevés olajon megforgatva, ropogósabb lesz a bőr.
Körettel önálló fogás is lehet, olyan laktató és finom.

Melegszendvicssütőben sült, leveles tészta!


A hőfok elég magas a melegszendvics sütőben, így kipróbáltam a leveles tészta sütését.
Szerintem jó, gyorsan elkészül.
Szépen feljön a tészta.

Praktikus, ha csak egy pár darabot szeretnénk sütni.
Ráadásul, a bele sült vonalak mentén ráhajtható a töltelékre, ami sütés után kerül bele.

Most, eper lekvár került bele.
Tejszínhabbal még finomabb.

Legközelebb, pudinggal töltöm meg.