2014. március 24., hétfő

Tepertős pogácsa. III.



Tepertős pogácsa készült
A recept ITT található.
Most csak egy fél adagot készítettem.


Zöld leveles, reggeli.





A tavaszi első vitamindús növények.
A hagymaszár, a kínai metélő fokhagyma, és a medvehagyma.
A mindig hagymám már nagyon szép erőteljes bokor.



Hagymaszárat egész télen hajtatok üvegben.
Most már terem a kertemben a medvehagyma is.
Egész télen van belőle a fagyasztóba.

A metélő fokhagyma áttelel, és nagyon korán hajt, megelőzve a medvehagymát is. 

Télire üvegbe is raktam el. 


Nagyon jó a pörkölt alapba.
Szinte elmaradhatatlanok a reggelim mellől.
Most egy májkémes pirítós, és gomolya sajt kísérői lettek.


Rántott, húsos palacsinta.



A szokásos módon palacsintákat sütök, most cukor nélkül, sósan.
25 dkg finomliszt
        3 db tojás
        4 dl tej
        3 dl víz-lehet buborékos ásványvíz
        0,5 dl étolaj
        1 csipet só
Liszt fajtájától függően van, hogy picit sűrű a tészta, akkor löttyintek még egy kis tejet és egy kis vizet hozzá.
Az olajat alaposan belekeverem a tésztába, ezért teflon serpenyőben sütve egyáltalán nem olajozok alá, csak az elsőnél, de akkor is csak a biztonság kedvéért.
Ebből az adagból nálam 15 db lett.
Ez függ a palacsintasütő nagyságától.
Én, most alá olajoztam.
Ez a recept az egyik menyem kipróbált receptje.
A palacsinta hús tölteléke.
 80 dkg darált sertés húst olajon, pörköltszerűen , kevés vizet öntve alá, lesütök zsírjára.
Sóval, borssal ízesítem.
Kerül még bele, oregáno,tárkony, majoránna és egy
 kk gírosz fűszersó is.
Ha kihűlt  bele töltöm a palacsintákba.
A két végét behajtva, tekerem fel.
Liszt, tojás , zsemlemorzsa.
Kirántom.


Forró olajban kisütöm.
Most a sütőben sült kevés olajon, légkeverésen.
Egyszer megforgattam.
Fólia volt a tetején, hogy ne száradjon ki.
A panír házi kenyérből, kukorica pehellyel vegyesen készült.
Nagyon finom a sütőben sütve.
Nem lesz olajos, különleges az íze így.
A visszamaradt olajban , félig előfőzött,  negyedelt burgonyák sültek  pirosra a sütőben,köretnek.
Rántott húst is szoktam így sütni, ha nagyobb adagra van szükség.
Majonézes kukorica saláta illik hozzá, vagy tartár mártás.
Zöld dióval és szirupjával meglocsolva is nagyon finom, laktató étel.
Itt, egy francia saláta alapon.

Kijevi krémes.



Tészta:
40 dkg liszt
2 ek tejföl
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
25 dkg Rama
15 dkg porcukor
Összegyúrjuk a hozzá valókat.
Ne dolgozzuk sokáig, nem szükséges.
3 cipóba osztjuk.
Lapokká nyújtom, megkenem a diós habbal és megsütöm.
A habkártyával szépen, egyenletesen elhúzom a  diós habot.
Diós hab:
A 4 tojás fehérjéből 
20 dkg kristály cukorral 
1 kk citromlével,csipet sóval
kemény habot verünk.
A végén teszek bele 1 ek étkezési keményítőt.
Krém:
1 cs tejszínes pudingport 3 dl tejjel megfőzünk.
Még melegen elkeverek benne diónyi vajat.
Így nem bőrösödik be.
20 dkg ráma vajat 3 ek cukorral  habosra keverek.
Aki édesen szereti, tehet bele több cukrot is.
Szoba hőmérsékleten tartom mindkettőt, hogy  azonos hőmérsékletű legyen.
Ellenkező esetben a margarin kicsapódhat.
Ha jól kihűlt a puding összekeverem a cukros rámával, jó habosra.
A kihűlt lapokat  megkenem a krémmel .
Le folpakkozom és a pulton hagyom, hogy jól megpuhuljon.
Hűtőbe, csak akkor kerül, ha már jó puha a tésztája.
A diós habtól egy nagyon  finom süteményünk lesz.