2022. január 20., csütörtök

Virágfánk készült!


Ilyenkor télen készítem, farsang idején.
Már van ITT egy blogbejegyzés róla.
Recept
És nem  túl bonyolult de sok mindentől függ.
2 egész tojás
3ek rizsliszt vagy rétesliszt
3 ek sima liszt,pici só
 1 dl tej
1 kk sütőpor
1 ek olaj
Simára keverjük, sűrű palacsinta tészta lesz.
 Nekem átalakított kis adagos receptem van.A palacsintatészta sűrűsége ,sok mindentől függ, tojás nagysága, tejsűrűsége, liszt minősége. Kell, mindig rásegíteni. Lényeg,hogy jó űrű legyen, és forró a sütő vas. De ne túl forró, mert a palacsinta massza a tálban megköt körülötte, nem is olyan egyszerű ez.
 Arra kell vigyázni, ne merítsük be a masszába teljesen a
 formát, a teteje maradjon ki,szinte egy kis lerázással lejön.
 És jó forró legyen a vas, melegítsd elő az olajban.
Ne érjen a lábas aljához, mert leragad.
Az olajat időnként pótolni kell.
 Sűrű palacsinta tészta készül. 
Most megosztottam a masszát és céklaporral, meg szárított-őrölt spenótporral is,színeztem.


Céklaporral színezve.

Már beszereztem a célszerszámokat hozzá, nem kell kölcsön kérni, van sajátom.

2022. január 19., szerda

Tökfőzelék,az utolsó cukkiniből!

 


        Még a hó alól is kandikál a kelkáposzta, a szár zeller,  a petrezselyem, a fodros kel, a mangold.

Még lehet zöldeket tallózni.
Ezt az utolsó cukkinit, ma készítettem el főzeléknek.
Eddig fagymentes helyen, a kamrába volt!

Egy kevés  sütőtök is került hozzá.

Kapor van a fagyasztóba.
Nagyon finom lett.

Zöld, tészta is készült!


Zöldre színezett tésztám.
Most, árpafűvel színeztem zöldre.
De lehet spenóttal , fodros kel levélből nyert lével, medvehagymával, metélő hagymával, petrezselyemmel, zellerrel ,és étel festékkel is zöldre színezni!
Már sok félét kipróbáltam!


Bon-bon készült, karob poros csoki bevonattal.

 

                                                                                  
                                                                                  
Régen készülök kipróbálni. 
Tegnapi süteményezésből kimaradt 1 tojás fehérje, egy kevés  tejes sárgája. 
Ősze kevertem kókusz reszelékkel, tettem bele goji bogyót, zöld árpafüvet és kevés útifű magot, kókuszvirág cukrot.



Megsütöttem egy szilikonos félgömb formában.
De készültek, szép mintás szilikon formában is!


Ma csokit olvasztottam gőz fölött-fehér,keserű csoki, egy kevés karob por -olaj.
Ezek a bevonó csokik kerültek bele.
Ezeket én kilós kiszerelésben vásárolom. 
Mindig van kéznél.


Mivel a keserű csokit magában nem szeretem ,ezért keverem fehérrel.
Fogpiszkálóra szúrva mártottam ki.

Egy nikecelbe állítva dermedtek meg.
A maradék csoki  egy  mintás szilikonos formába került.
Finom, selymes csoki ízt kaptam, a karob por  kellemes ízt ad neki.
Legközelebb a belső tölteléket variálom, marcipánnal, és egy kis csokoládé borssal.



2022. január 17., hétfő

Csiga készítés, házi, gyúrt tésztából!

Főleg téli elfoglaltság a tésztagyúrás.
Nagyanyáink is télen, a szomszédokkal össze ülve készítették a nyárra, vagy egy lakodalomra. 
Itt bizony kicsi sarkosra sodort csigák készültek, nekem mai napig ez jelenti az igazi csiga tésztát!
Közben jókat beszélgettek.  
Édes kukorica leves főtt a spóron, sült a tök, a  burgonya a sütőben.
Gyakran gyúrok én is, főleg ,ha a "barátosnémtől" kapok szép sárgájú, házi tojást, amit a kapirgálós tyúkjai tojnak.
Édesanyámtól örököltem, igazi szövő borda darabot, és egy kisebb csiga csinálót, és cérnametélt vágó gépet.
Van tészta nyújtó gépem , kettő is. 
Egyik cserélhető betéttel.
Ezekkel széles metélt és közepes metélt készíthető.


 A csigák készítéséhez ,ilyen bordáim vannak, és több méretben, a kis sodró pálcikák.
Legújabb szerzeményem egy méhsejt mintás kis csiga készítő. 
Nagy pörkölt csigát is készítek.
Pennének, vagy lúdgégének is nevezik
Leveshez, ezekkel a kis fém sodrókkal készül a csiga.
Egyik a zöld is egy örökség, kedves ismerőstől kaptam, házi készítésű.
Színezem is a tésztákat.
Zöldre árpafű porral, pirosra céklával, vagy étel festékkel, de sáfránnyal, kurkumával, és piros paprikával is színeztem már.
Készült már csikos pötyös is. 
Blogomban ITT olvashatsz róluk!
Zöld levelekkel is laminálom a tésztát.



Laminálás zöld levelekkel.


Csöröge készült, kovásszal.



Először próbáltam ki kovásszal sütni a csörögét, nem bántam meg.

Némelyik ,olyan üreges lett, mint a képviselő fánk, főleg, 
amelyiket kör alakúra szaggattam.

 4 dl liszt, vegyesen, sima és rétes BL 55-ös,és 2 ek rizsliszt
  3 tojás sárgája
 3 ek tejföl
1 ek tyúk,vagy kacsa  zsír
 1 kk sikér
 4 ek kovász.
kevés tej,ha szükséges, (a liszt  minőségétől függ.)
Hozzávalókat gép össze dagasztotta, félóránként megismételtem háromszor. 
Majd a pulton  kézzel,átdagasztva  pihent fél órát.
Ujjnyi vastagra kinyújtottam, szeleteltem, és formáztam.

Kör alakban is kipróbáltam, így jobban látszik a bélzet, mint a tekeréseknél.
Bő, forró olajban sült.

 Saját készítésű szőlő, és birs lekvárral fogyasztottam.