2017. április 21., péntek

Padlutka- másképpen.


Olyankor készítették, amikor még kicsi volt a tormalevél, nem lehetett bele tekerni a tölteléket.

 2 fej vöröshagyma
 3 ek zsír
 15 dkg kolbász
15 dkg  füstölt nyers, sonka
piros paprika
 két maréknyi ecetes vízben megdinsztelt torma levél
15 dkg rizs
2 ek kukorica kása
 só, bors, kaporlevél, édeskömény,  ízlés szerint
nálam lestyán zöldje is kerül bele, és majoranna levél
 3 gerezd fokhagyma

A vöröshagymát zsiradékon megdinsztelünk.
Házi füstölt sonkát kockára, a kolbászt vastagabb karikára szeleteljük.
A hagymás zsiradékon(sertés, vagy  kacsa zsír,) átforgatjuk, piros paprikát teszünk bele, felöntjük vízzel, hogy ellepje.
A gyenge torma levelet csíkokra vágjuk, bele forgatjuk. 
Só, bors, őrölt köménymag, zöld kapor, fokhagyma kerül még bele.
Lefedve főzzük.
Ha majdnem puha , a megmosott rizst a tetejére tesszük, még nem keverjük bele. Úgy 5 perc után, bele forgatjuk, készre főzzük. 
Az utolsó a paradicsomlé, amit belerakunk. 
A rizs mellé 2-3 ek kukoricakása is kerülhet, csak finomabb lesz tőle. 
A sóval vigyázzunk, mert a sonka is sós lehet.  
Ha a rizs megpuhult, kész is van.
Letakarjuk abrosszal, hogy jól összeérjenek az ízek.
Friss,lágy kenyérrel ették őseink!
tetejére finom tejföl is kerülhet.

2017. április 19., szerda

Hideg gyümölcsleves, gyorsan!


Egy kis üveg vérbélű (piros) őszibarack befőttet ,összekevertem egy körtés, laktózmentes joghurttal, és kész is a hideg gyümölcs leves.

Gombapörkölt, medvehagymás, sajtos , galuskával.


                  Hagyományos, tejfölös gombapörkölt készült.
Medvehagymás ,sajtos galuskát készítettem hozzá.
5 egész tojáshoz(házi), 2 ek búzadara, 4 ek reszelt sajt
Annyi liszt, hogy lágy galuska tészta legyen.
Jó simára kikeverem, a végén apróra vágott medvehagymát keverek hozzá.

A sajt, a medvehagyma,pikáns ízt kölcsönöz neki.
Egy adagot pirított napraforgó maggal szórtam meg.

A medvehagyma már szépen nő a kertemben.
Egy hideg, joghurtos gyümölcsleves is készült.
Őszibarack befőttel, és körtés joghurttal.