2014. február 14., péntek

Almás pite másképpen.



Nem igazán hagyományos pita tésztából készült.
Ez a "szemre, marékkal, bögrével" stílusban van mérve.
Tésztához
2 bögre liszt,
3 ek pálma zsír
1 tojás
2 ek tejföl
3 ek porcukor
fél cs sütőpor
1 ek mézes fűszerkeverék
1 kk kardamom
 fél kk kurkuma
Töltelékhez
5 db alma
fél citrom leve
3 ek barna cukor
1 cs banán puding. 
1 ek búza keményítő
2 dl ananász ivólé
1 dl tej.
1 ek expressz zselatin.
1db tojás+egy fehérje.
A kenéshez egy tojás sárgája.
A lisztben elmorzsolom a zsiradékot,aztán minden hozzávalót bele rakok, jól összegyúrom.

Folpakba csomagolva a hűtőbe pihen, amíg az almát lehámozom, megreszelem.
A pudingot  a keményítőt csomómentesre keverem a tejben.
A tejben, ivólében , a cukorral, megfőzöm, a reszelt almával együtt.
Még melegen elkeverek benne 1 ek expressz zselatint.
Ha langyosra hűlt bele keverem az egész tojást és a fehérjét, amit kissé felvertem.
A tésztából két kerek lapot nyújtok. 
Kerek tortaformát kibélelem az egyik lappal.
Megszórom keksz morzsával, darált dióval és kristály cukorral.
Sütéskor ezek jól össze karamellizálódnak.

A kihűlt pudingos almát elterítem rajta. 

Befedem a másik lappal.
A túl lógó széleket levágom, kézzel  körben össze nyomkodom a széleket.
A közepén  keresztben nyílást vágok, az eltávozó hőnek.
Kis  tészta levél díszekkel rakom ki a tetejét.

Lekenem tojás sárgájával.

180C°-on 30 percig sül.
Télen a hóban hűtöm ki a pudingot, ezzel is időt takarítok meg.








2014. február 10., hétfő

Burgonyás pirog.


"A pirog olyan az oroszoknak, mint a balkáni népeknek a burek, mindenféle ízben készítik, ráadásul mindenhol egy kicsit másképpen."

Nálam, most burgonyás tésztából készült.
20 dkg héjában főtt, áttört burgonya
30 dkg liszt
 1 db tojás, 
só+ csipet fehér bors
 1 ek kacsa zsír(lehet vaj is)
 1 ek tejföl
 2 dkg élesztő+1 kk cukor+kevés tej
Élesztőt a tejben a cukorral megfuttatom.
 A dagasztást a kenyérsütőre bízom.
A liszt és a burgonya minősége dönti el, kell-e még bele folyadék, vagy liszt.
 Közepesen lágy, de nyújtható tészta legyen.
Ha megkelt,  lisztezett helyen  fél centisre kinyújtom.
Hagyom kicsit pihenni.
Pohárral szaggatom kerekre. 
Lehet szögletes, vagy háromszög  is.
Maradék pörkölt, vagy pörköltszerűen lesütött  fűszeres, darált hús, lehet a tölteléke.
Nálam húsosan és káposztásan készült.
Ledinsztelt káposztát mindig tartok a fagyóba, ilyen felhasználásra.
Most többféleképpen is formáztam. 
Egy párat szezámmagba is forgattam.



Van egy ilyen kis szerkezetem is a formázáshoz.
Nagyon praktikus, mert le is zárja a széleket,
nem kell kézzel lenyomkodni.

Bő, forró olajban süthető.
Én általában pálma zsírt használok, nagyon egészséges.