2010. január 1., péntek

Jókívánság!

Photobucket






Minden kedves blog olvasómnak, kívánom az Új Évre!

Egészség,Szeretet, Békesség!
Photobucket
Photobucket


2009. december 31., csütörtök

Szívünk védelméért!


Két fontos táplálék, a szív védelméért!

Második telihold ebben a hónapban!

Csodáld meg te is Szilveszterkor! Részletek ezen a linken!

http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=29905#post

Marlenka- töltött,mézes lapok.



Egy nagyon ízletes, puha sütemény.Karácsonykor a menyemnél ettem. Hasonlít a mi mézes zserbónkhoz. Örményországból származik.
Cukrászdai, de nincs benne tartósító.Megtaláltam a receptjét.Van Budapesten egy ilyen nevű cég, aki forgalmazza és házhoz is szállít.Már sok helyen kapható.
Marlenka hozzávalói
450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)
1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostul halmozza a kisült lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.

2009. december 30., szerda

Mézeseim.

 Megteltek a mézes tálak! Mindet elajándékoztam.Család, barátok kapták.
 

Kosárka


40 dkg   liszt 
25 dkg   margarin 
4 ek        porcukor 
1 cs    sütőpor 
4 tojás   sárgája 
2 ek       tejföl 
fél citrom leve
Jól összedolgozzuk, kinyújtjuk,
1 cm vastagságúra. 
Recés szélű szaggatóval kiszúrjuk,  
a kosárkaformát kivajazzuk, 
beletesszük a tésztát. 
Töltelék:
Barack lekvárt teszünk a kosárka aljára.
4 tojás fehérjéből habot verünk, 
25 dkg porcukorral, pici sóval, egy evőkanál citrom lével.
A végén  óvatosan bele keverünk 25 dkg darált diót
Ezzel töltjük meg a kosárkákat. 
Tetejére egy szem meggyet rakok.
Jól előmelegített, sütőbe 170C°-on 15 perc alatt kész.
Dió helyett, kókuszt is használhatunk, vagy
 pörkölt szárított búzacsírát.
Előre is elkészíthető,tartós apró sütemény.