2021. december 17., péntek

Elmúlt karácsonyok mézesei!

 


Évek óta készítek családnak, barátoknak ajándékba mézes figurákat, asztali díszeket!

Mézes tálat, házikót, dobozt...stb.

Receptet ITT találsz !

vagy ezt is használhatod, kisebb adag.

Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
3db tojás 
5dkg margarin,csipet só
és karácsonyi fűszerek izlés szerint: fahéj, gyömbér, ánizs...stb
Ha nagyobb figurák készülnek, csak csipetnyi szóda bikarbóna kerül bele!
A házikót ezzel a sablonnal készítem.


Több képet ebben az albumban nézhetsz meg!







2021. december 13., hétfő

Szalon tüdő készült!

A képen maradék, kapros  puliszka golyókkal, párolt, saját készítésű, kovászos káposztával.!
Kedves, volt tanítványom meglepett egy egész tüdővel, friss vágásból.
Oda raktam abárolni, közben megszurkáltam, bevagdostam.
Került az abárló lébe:
 fokhagyma, vöröshagyma
 bors, só
 babérlevél
egy egész nyelv
egy jó darab tarja és szalonna bőr.
Kb 2 órát főztem, lassan, alacsony hőfokon.
Ez az abárló lé  kocsonya lett.
A tüdő mellett  főtt húsokból disznó sajt készült.
A megfőtt, kihűlt tüdőt apróbb darabokra szeleteltem. 

Pörkölt alapot készítettem, abalével felengedtem, amiben jól  átforgattam ,kissé át főztem a tüdőt, majd tejfölös habarással besűrítettem.
 Most tésztát főztem ki hozzá.
Került belőle a fagyóba is.
Később zsemle gombócot készítek hozzá.


Gofri torta!




Most egy diós gofri készült, gofri alap recept alapján. 

1 ek liszt helyett 1 evő kanál darált diót raktam.

Két lapot krémmel töltöttem meg.

Krém: 

1 doboz maszkarpone

 1 dl dl tejszín habbá verve

 2 ek nutella

Tetejére is krém került.

Legalább egy órát hideg helyen, le fóliázva pihentettem, és jól megpuhult.




2021. december 12., vasárnap

Transzferfóliás sütemény készült!

 


Mér régen vár felhasználásra a transzfer fóliám.
A4-es méretű mintás lapok.


 Most mikrós, kakaós kavart sütemény készült, gyorsan 5 perc alatt kikevertem, 3-4 perc alatt 800W-on elkészült egy kerek kis jénaiban.
A  húros, torta szeletető  nagy segítség az egyenletes ketté vágáshoz.


Majd cikkekre vágtam, forró temperált csokimázzal bevontam.
Ráhelyeztem a transzfer fóliát, mikor lehűlt lehúztam róla. 
Ilyen mintás lett.

Még tökéletesítenem kell, hogy egyenletesebb legyen.
Jobban rá kell nyomni a fóliát.
A csokimáznak is fényesebbnek kellene lenni.
Raktam bele egy kis mandula esencet, ez párásít, és elvette a fényét.
Legközelebb, nem vágom cikkekre, kerek lapnak hagyom, és úgy kerül rá a mintás fólia, aztán szeletelem.
Feléből, csokis, kókuszos szeletek készültek.