2015. február 28., szombat

Gyümölcsbőr készült.


Birsalma sajt készítésekor ezt is gyártottam.
De, már elfogyott.
Most újra elkészítettem, birsalma lekvárból.
Jobb, mint a gumicukor, vagy a rágó.
Egészséges és finom.
Most az aszalógépben készült.
 Cikkekre vágott sütő papírra kentem a lekvárt és már ment is a gépbe.


Még melegen kell a papírról lehúzni, különben rászárad.Most  három adag készült.
Először kör alakban vágtam ki a sütő papírt. 
De rájöttem, jobb  cikkere vágni, mert így , a hézagokban jobban jár a meleg levegő.
Egyszerűbb levenni is róla.
Készült egy adag rebarbara alma lekvárból is.
Ez sokáig száradt, mert nem volt elég sűrű a lekvár,(pedig raktam bele egy kevés útifű
 mag héjat) és a színe sem igazán jó, nagyon fakó lett.
Legjobb a birsalmából és az automatázáskor, a lékészítésnél visszamaradt vegyes gyümölcshúsból.
Főleg, ha sárgarépa is van benne.
Tekerhető, darabolható.

Cakkos ollóval vágtam, így szebb.



Egy gyors ebéd!


Két szelet csirkemellet, a kés fokával ellapítottam. 
Sózom, borsozom, egy kevés gírosz fűszerrel megszórom az egyik oldalát.
Kevés, forró kókusz olajban sült ki.
Közben 3 db burgonya sült a mikróban, 5 perc alatt kész.
Meghámoztam, negyedeltem , és átforgattam a hústól vissza maradt zsiradékban.
Vegyes savanyúság került mellé .(saját készítésű.)
Tényleg gyorsan elkészül.

2015. február 27., péntek

Töltött fasírt készült.


Szeretem készíteni, mert szapora, laktató és előre is elkészíthető.
Most rúdban sült, kétféleképpen.
Száraz kenyér mindig van, saját sütésből. 
Mostanában élesztő nélküli vadkovászos kenyeret sütök.
Fokhagyma termett a kertben.
Egy fej vöröshagymát is reszelek bele.
 Frissen őrölt bors , házi tojás.
Ez a lelke a fasírtnak.
Ráadásul a darált hús is házi vágásból van.
Minden részéből van a disznónak, ezért jó ízű lesz a fasírt.
8 tojást megfőztem lereszeltem, egy nyers tojással és kevés  fasírt masszával,fűszerekkel  össze dolgoztam.
Folpakra simítottam az alap masszát, erre rákentem a főtt tojásosat és feltekertem.

Egy másik rúd úgy készült, hogy ráhalmoztam a tojásos masszát és befedtem az alap masszával.

Vizes kézzel átsimítottam a rudakat.
A tetejükre házi zsírból raktam keveset.

Forró 200 C°-os sütőbe kerültek 15 percre, majd 160 C°-on sültek egy órát.
Közben kenegettem a lefolyt zsiradékkal.
A végén légkeverésen jól felgrilleztem.
Most burgonya főzelék is készült hozzá.




Narancsot, almát, aszaltam.


Elfogyott az őszi aszalás. 
Kellett az utánpótlás.

Nagyon jó esténként elrágcsálni egy pár szeletet.
Különösen finom, elpárolog belőle víz és a tömény ízvilág marad benne.
Jó, döntés volt az aszaló beszerzése.
Sok minden megszárad rajta.
A gyúrt tésztákat is ebben szárítom.


2015. február 25., szerda

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.







2015. február 22., vasárnap

Céklával színezett tésztáim.


Megsütöttem 3 db céklát.
Át turmixoltam kevés szűrt vízzel, majd a pürét lecsöpögtettem.

A levét és egy kis gyümölcshúst is felhasználtam a gyúrt tésztához.
                                             csíkos -csigák


masnik- csíkosan




A sárga szint, most egy kis  indiai sáfránnyal mélyítettem.

Pihennek a tészták

Elcseppent cékla lé,olyan szép recésen terült.

Tészta nyújtás előtt
Géppel nyújtottam, így hajtogatom egy újabb nyújtáshoz, mindig a recés szélek kerülnek befelé.
De nagyon praktikus ez a nyújtófa is, állítható a vastagság, a  megfelelő korong felhelyezésével.

Szárítás abroszon.
Darabolás vonalzóval. Csigához négyzetekké,masnihoz téglalappá.