2010. május 29., szombat

Gyermeknapra!

Az életünk folytatói.
Most őket ünnepeljük méltó szeretettel, a gyerekeket.
Az életünk folytatásai ők, a gyermekeink.
Őket mi választjuk, és nem ők minket.
Ezért fontos, a példaértékű szülői élet, az indíttatás.
Útravalót kell adnunk nekik.
Életüket meghatározza az is , amit tőlünk tanultak.
Sok minden más rájuk ható tényező mellett.
Egy idő után már ők alakítják a saját sorsukat.
 El kell engedjük őket, de féltő szeretetünk figyeli, óvja életüket.
Az ők életük a mi unokáinkban folytatódnak tovább.
Közben gondoljunk, az árvákra, az elhagyottakra, az elhunytakra, az éhezőkre,a kiválókra, a szerényekre, mindegyikre.
A legfontosabb, amit adhatunk nekik a SZERETET.
                 "A szeretet, soha el nem fogy!"

2010. május 28., péntek

Tört bab.(turmixolva)


Az este beáztattam a babot.
Jó nagy szemű, fehér(kan paszuly) száraz babom van.
Kuktában főztem.
Ételízesítő, babérlevél,  bors,  friss: tárkony, majoránna, oregano, 2 szem feldarabolt burgonya került még bele.   A leveleket turmixolás előtt kivettem.
A leve egy részét félre tettem,összeturmixoltam.
Készült egy világos rántás, amivel felforraltam, a főzőlevet visszaadagolva.
közben lila és vöröshagymából készült egy lekvár szerű sűrítmény.
 Olíva olaj, vaj , a hagymák,(3-3 fej) 2 gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor,3 ek cukor, só, bors, kevés víz.
A vizet,bort, elfőtte, vissza sült az olaj vaj keverékébe.A cukor kissé meg karamellizálódott.
Ez került a tányérban a tetejére. Egy pikáns jó ízű  hagyma lekvár.
Tegnap spenótot ettem, ma babot.Elképzelhető mi vár rám.
Most palacsintát fogok sütni, desszertnek.Lekvárral, túróval eszem.

Kellemes találkozás.

Ma egy idős bácsika jött, kezében egy régi újság cikk kivágás.
A cikket én írtam, nagyon régen,egy kép is van a termő somfámról. Mutatja, hogy az aláírt nevű embert keresi.
Mondom én vagyok.
Kint voltam a kapuban a postással és egy utcabeli asszonykával beszélgettem.
Bizony őt évek óta nem hagyja békében a felesége, jönne már el hátha van hajtás a somfa alatt.
Hát volt. Nem is egy 3 db-ot tudtunk kivenni. Nagyon kicsik, nem tudom mikor fordulnak termőre.
A bácsi 72 éves , remélem még megéri, hogy terem. 15 km-t motorozott, ennyi évesen, hogy megtaláljon.Megnézte a kertemet, a virágaimat minden nagyon tetszett neki. Evett cseresznyét, a mamának is vitt a zsebébe.
megkérdezte, ha úgy alakulna, elhozhatná-e a feleségét, hogy megmutassa neki mennyi minden van itt, és hoznak nekem virágot, olyat, amit itt nem látott.Természetesen igent mondtam.
Még közös ismerősünk is akadt.
Ilyen kicsi ez a világ.
Melengette a szívemet, amikor megláttam az újságcikket a kezében. Jól esett.
Ez a fa ma már nagyon ritka. De az is, hogy van alatta a magokból kikelt növény. Ez csak egy -két éve vettem észre és már sokat elajándékoztam. Mindre vigyázok, mert kell, már van gazdájuk.
Az ilyen kicsi öröm is öröm, és megszépíti az ember napját.
Ez a kép volt az újságcikkben.Az érő somról. 

Photobucket

2010. május 27., csütörtök

Tökös lapcsánka.

Tegnap görcs leves készült és cukkinis lapcsánka.
 A burgonyát és a tököt káposztareszelőn reszelem le.
Ételízesítő, bors , egy tojás, 1 ek kukorica és annyi sima liszt, hogy lágy massza legyen.Apróra vágott friss kapor levél kerül még bele.
Kerülhet bele vörös és fokhagyma is finomra reszelve, aki szereti és bírja a gyomra.
Olajban kis lapos "lapótyákat" sütök.Képet most nem rakok fel, már ezekből van a blogomba.
   Jó ropogós lesz!

2010. május 23., vasárnap

Az elmaradhatatlan hal!

Minden héten eszem halat.
Most pontyot kaptam ikrával együtt az unoka testvérem férje fogta.
Tengeri sóval, borssal fűszereztem.
Lisztbe forgattam, majd a következő masszába forgatva sütöttem ki olajban. 
Kukorica liszt tejjel , tojással,szódabikarbónával elkeverve.
 Egy finom ropogós kéreg sül a halra, no meg a finom ikrára.
Mennyei lakoma , egy kis sült burgonyával. 
Az olajba előzőleg egy csokor zöld fűszert sütöttem ki.
Oregano, majoránna, kakukkfű, lestyán, kapor, és édeskömény levél, egy új hagyma.
Olyan ropogósra sült , azt is megettem.
            Joghurtos salátával fogyasztottam!

Kukorica csipsz.

A sütő jó meleg volt.
A pita sütés közben összekevertem a kukorica lisztet és a finom kását tejjel ,szódabikarbónával, sóval.
Jól kidolgoztam
Két sütőpapír közt a tepsibe helyezve nyújtottam ki. 
Derelye metszővel elvagdostam és a jó forró sütőbe pár perc alatt elkészült. 
Este már Tv nézés közben ettem.
Természetesen az unokámnak is jutott belőle.

      Nagyon szeretem a kukoricás ételeket!