2019. február 24., vasárnap

Fehér, kovászos kenyerem.


Kenyértészta:
50 dkg liszt --fele rétes
 2 dl tej
1 dl víz
 4 ek kovász-saját  készítésű kovász (1 éves, bolti élesztő nélkül.)
 2 kk só
 1 kk sikér
 1 ek árpaliszt
 Előkovász: előző este össze keverve, meleg helyen kelesztve.
3 ek víz --3 ek liszt. -fél dl tej
1 kk cukor
 1 óra múlva, megindul az elő kovász.
Hozzá adom a többi hozzávalót
Kenyérsütő dagasztja -háromszor-félórás pihenőkkel.
Ezután félóránként átgyúrás, hajtogatás.
Kelesztő tálban pihen 12 órát hideg helyen.
Másnap egy hajtogatás, és kelesztés meleg helyen, 3-4 órát.
Most gyékény, kelesztő kosárban pihent.

 Vaslábasba került- Hideg sütőbe  -220 fok 10 perc
 Utána 170 C °-on 35 perc.
Utolsó 5 percben, fedő nélkül, vízzel jól bespriccelve sül.
A sütőben egy vastagabb samott lap van.
Sütés után vízzel lefújom, még melegen, és egy abroszba tekerve, rácson hűl ki.
 Ilyenre sült! 



Csodás bélzete van, és ropogós héja!