2023. augusztus 12., szombat

Tarhonya készítés, a késes aprítóval.


Sokszor készítek házi gyúrt tésztát. Tarhonyát is.
 Eddig reszeltem a káposzta reszelőn.
Egy ismerős oldalán láttam, hogy másképp is lehet.
Mégpedig a késes aprító géppel.
Kipróbáltam, és működik.
A jó keményre gyúrt tészta a késes aprítóba kerül. 

Pár fordulat és már kész is. 
Lehet úgy is, hogy az aprítóba kerül a tojás a rétes liszt és addig adagoljuk a rétes lisztet, amig megfelelő állagú, nagyságú nem lesz.
 Többször megállítom a kuttert, és ellenőrzöm, kell-e még bele liszt. 
Nálam víz nem kerül bele.
 2 egész tojás és 2 sárgája, és amennyi rétes lisztet felvesz.
Azt tudtátok, hogy nagyanyáink "GOMBÓDÁNAK"hívták?
Az aszaló gépbe szárítottam meg, későbbi felhasználásra. 
Az aszalógép tálcáira szúnyoghálóból, kerek lap kerül, igy nem hullik át a tészta, lehet egyszerre több félét is szárítani.

Mindenkinek ajánlom, működik!
Ha tovább működtetem a késes darabolót, apróbb, reszelt tésztaszerű lesz az eredmény.
Át lehet engedni a tészta szűrőn, a kisebbek át hullanak, és marad benne a nagyobb, ami a tarhonya.
Az áthullott kisebb, az a reszelt tészta minőséget közelíti meg.

2023. augusztus 11., péntek

Szabolcsi töltött káposzta.


Mi felénk így készül a töltött káposzta.
1 fej vékony levelű káposzta.
fél kg darált hús-a fele sertés dagadó
fél kg rizs
2-3 fej hagyma
 4-5 ek zsír-főleg kacsa zsirral finom.
1 ek piros paprika
 őrölt bors
 só
 A zsíron, megfonnyasztom a felkockázott hagymát, sót is teszek rá, így nem ég oda.
A tűzről lehúzva bele teszem  a piros paprikát, borsot.
A több léről megmosott rizshez, hozzá  adom a darált húst borsot, a paprikás zsírt, sózom és jól össze dolgozom.

A forró vízben megfonnyasztott,  le gerezdelt, hideg vízben lehűtött káposzta levelekbe tekerem.
Ha ,nagy a levél 3 részre is osztom a leveleket.
De a gerezd mentén 2 felé téphető.
Inkább, kis csinos tökteléket szeretek készíteni.
A lábas aljába füstölt hús, kolbász, zöld paprika, paradicsom, apró káposzta kerül.
Vas lábasba fő igazán finoman.
Szorosan egymás mellé kerülnek a töltelékek, több sorban.
Egy -két zöld, vagy piros paprikába is kerül töltelék.
Annyi vízzel öntöm fel , hogy ellepje.
Egy kistányér kerül a tetejére nyomatéknak., és rá a fedő.
Mikor felfő, paradicsomot öntök rá.
Fedő alatt 20 perc alatt készre fő.
Nagyon alacsony hőfokon,  főzöm.
A sertés dagadó különösen jó ízt ad neki.
Most kelkáposztába  is tekertem.

Aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.
Kukorica kásás, füstölt húsos is készült, torma levélbe tekerve.

Ebbe sok fokhagymát teszek, és olajjal vegyesen készítem, ,Édesanyám, nagymamám így készítette, jó kis házi, "olajütős" napraforgó olajjal és kacsa zsírral vegyesen. 
A  füstölt húst késsel pici kockákra vagdosom.
A torma levelet le gerezdelem, mosom és forró ecetes vízbe épp, csak felfőzöm.
Legalább fél órát ebben a lében áll.
Télire is rakok el torma levelet, fagyasztóba, vagy üvegekbe rakom.
Torma levél télire.
Kisimítom egyenként és ebbe tekerem a  kukorica kásás tölteléket.
Annyi vízzel, ami ellepi felöntöm,mikor felfő, akkor kerül rá a paradicsom, mindkét esetben.