2021. november 5., péntek

Kapor szószos pelmenyi!

 


Szép sárga házi tojásossal, készült.
 Egy egész tojás és egynek a sárgája, 1 ek kacsa zsír, és annyi liszt, hogy lágyabb,  de  nyújtható tészta legyen. 
 Töltelék:maradék főtt húst , fel fűszereztem. 
Került bele:  1 tojás fehérje (ez kissé össze fogja a tölteléket)
bors, só, fokhagyma por, szárított vöröshagyma, piros paprika, zöld fűszerporom.
Ezzel töltöttem meg a pelmenyi készítőre helyezett tésztát.
Két fajta készítőm is van, most a nagyobb lukút használtam.
Rá került a másik tészta is, amit kaporral izesítettem.
A nyújtófával, elég erősen átmentem rajta ,az élek elvágták a tésztát, és ki esnek a kis húsos halmocskák.
Szósz: kevés kacsazsíron, 1 kk vajjal, 3 cikk szeletelt fokhagymát átforgattam. Bele került a szárított kapor és 1 dl tejszín, és egy metélőhagymás ,tömlős sajt. 
Jól kifőztem, és erre szedtem ki a sós vízben kifőzött, kis pelmenyiket.

A széleken leszedett maradék tésztából, pár nagyobb pelmenyi is készült, amit zsiradékban kisütöttem.



2021. november 3., szerda

Egy gyors egytál étel!

 

Az udvari munka után , vagy egy bevásárlásból haza térve, egy gyors ebéd készülhet.
Legtöbbször van a hűtőben, bepácolt, vagy csak egyszerűen befűszerezett húsom.
Ilyenkor köretnek, a kusz-kusz, vagy a fűszeres burgonya jöhet szóba, ezek is gyorsan elkészülnek.
Van egy halogén izzós, légkeveréses  készülékem, amiben zsiradék nélkül készülhet sok minden, igy a burgonya is.


Most   fűszeres ,sertés tarja volt kéznél. 
A fűszer saját készítésű, zöld fűszerpor, színes bors, és fokhagyma por.
Sózás után, füstölt paprikás  kukorica lisztbe forgattam a hús szeleteket.
Forró kacsazsirban ,mindkét oldalát megforgattam, kevés vajat is adtam hozzá.
Egy tükör tojással, és egy sült piros paprika szelettel is gazdagítottam a menüt.
Közben sült a héjas, fűszeres burgonya is a légkeverésben.

Tényleg , csak leírni hosszadalmas, gyorsan elkészül.
Savanyú uborka , vagy édes  őszibarack is illik hozzá.


2021. október 31., vasárnap

Ponty szeletek,kukoríca lisztben forgatva!




A paprikás ,  borsos , kukoríca lisztben kiforgatott, zsiradékon sütött halnak, különösen jó íze van.
Ma nálam, ponty készült igy.
Hájában sült, és a zsiradékban, pirosra sütött, burgonyával.
 Zsálya poros sóval, tarka borssal ízesítve.