2013. december 27., péntek

Sült libamáj.


Meglepem magam egy évben egyszer hízott libamájjal. 
Most olyat vettem, ami mellett háj is volt.
A májat egy éjszakára fokhagymás tejben áztattam.
Másnap szárazra törölve került a forró zsírba, majd mérsékeltem a hőt és lassan sült tovább,
fedővel, majd a végén fedő nélkül.
Egy nagyon régi vas lábasban sült, amit egy a falunkból elköltözött idős barátnőmtől örököltem.


Semmi más fűszer nem került mellé.
A zsírból kivéve szeleteltem, sóval, borssal ízesítettem.
 A  burgonya vízben főtt sóval, egy cikk fokhagymával, leszűrtem, durvára törtem a liba zsírban megpárolt hagymával. 
Vegyes savanyúság volt a kísérője, és friss majoránna levelek.
Szív alakban formáztam meg a burgonyát és zöld dió szeletekkel tálaltam.
Rozmaring ággal díszítettem.
A visszamaradt  liba zsírt átszűrve, üvegekbe raktam. Biztosan elfogy pirítósra kenve, vagy zöldség levesek alapjába rakva.

2013. december 26., csütörtök

Diócska


Nálam a karácsony elmaradhatatlan sütije, de bármikor süthető.
DIÓCSKA-MANDULA
 40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
20 dkg darált dió
2 ek kakaó
1 db tojás
1 ek tejföl
1/2 dl rum (vagy 1 ek esenc)
1/2 cs    sütőpor
Jól összedolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk a formának megfelelő nagyságura és az ecsettel vajazott, lisztezett formákba rakjuk.
Forró sütőben sütjük.

KRÉM:
3 db tojás
3 ek liszt-vagy 1cs  tejszínes pudingpor
3 dl tej
Jó sűrűre főzzük, még melegen diónyi vajat
bele keverünk.
Így nem bőrösödik be a massza.
Ha kihűlt, hozzá adunk 25 dkg
 margarint ,20 dkg porcukorral habosra keverve.
Darált dióval is dúsíthatjuk, vagy színezhetjük a krémet zöld mandula esenccel.
Ezzel töltjük a fél diókat és összeillesztjük.
Ezeket a formákat használom.
A dió forma mellett a szlovák homoktészta formái is láthatóak.

Van egy gázon sütős formám is.
Egyszerre 9 db kisebb diócska sül benne.
Egy Erdélyi kiránduláskor találtam rá.


A hozzávaló recept más.
fél kg liszt
25dkg vaj
20 dkg porcukor
1 dl tej
1 ek kakaó
1db tojás
1 mokkás kanál szódabikarbóna.
Kisebb golyókat gömbölyítek a tésztából, a mélyedésbe helyezem és rászorítom a forma felső részét.
Ugyanaz a krém tölteléke, mint fentebb a diócskának.
 Darált dió is kerülhet a krémbe.
Ez nagy mennyiség nálam át van írva a felére.
Előre elkészíthető, sokáig eláll.
A raffaellós golyók házi készítésekor ezt rakom a közepébe,  ebbe megy a krém,egy szem mogyoróval ,aztán a külső burok.






2013. december 23., hétfő

Karácsonyi sütik.


Ezek a sütemények készültek az ünnepre.
Mézes zserbó.
Illetve Lajcsi szelet.
A lapokat ajándékba kaptuk készen 4 db-ot.




Középre puncs krém.
 Alulra, felülre gesztenyés krém került.
 Kicsit ráncos a teteje, de a csokimáz eltakarta.
Diós bejgli.

Hólabda



Sós perec és pogácsa.



Fatörzs torta

Csokis gyümölcs golyók.
És természetesen még a mézesek, itt megnézheted.


2013. december 22., vasárnap

Gyümölcsös golyók.



Egy blogban találtam, már nem tudom hol.  
Kicsit változtattam rajta, mert ott fügével készült, amit én nem szeretek, az apró magvak miatt.
Golyóbisok
10dkg mazsolát,
10 dkg szárított vörös áfonyát,
10 dkg aszalt sárgabarackot(+4 szemet) ,
10 dkg aszalt szilvát,
rumos gyümölcsteában áztatok fél órát.
A 4 szem barackot félbe vágom, félre teszem.
 A többit, leszűröm, késes robotgépben pépesítem, majd
20dkg pirított, durvára darált dióval,
25 g mézzel,
2 tk. őrölt fahéjjal,
1 kk. őrölt kardamommal,
30 ml rummal- elhagyható
 2 ek narancslével ,
 4 db lereszelt baba piskótával,összedogozom.
Egy éjszakára hűtőbe teszem.
A fél aszalt barack belsejébe marcipán golyó, zöld dió darab és egy fél szem áfonya került.
A masszával, a megtöltött fél barackokat beburkolom, golyókká formázom
A golyóbis egyik oldalát darált dióba mártottam, másik oldalát csokiba.
Ez már majdnem egy bon-bon lett.
Az arányokon mindenki maga változtathat.
Cukor nélkül készül, a méz és a gyümölcsök adják igen zamatos ízét.
                            A zöld dió teszi igazán pikánssá.
 A massza felét folpak közt kilapogattam, közepére marcipán hengert helyeztem.
Rúddá sodortam.
Erre is került máz és dió.
Szeletelve fogyasztható.


Cukor nélkül készül, a méz és a gyümölcsök adják igen zamatos ízét.
A zöld dió teszi igazán pikánssá.