2010. január 16., szombat

Cékla.

Cékla készült a múlt héten.
Vízben egészben főzöm.Van, aki sütőben süti.Lehet így több színes anyag, vitamin marad meg benne?Nem tudom.
Készítettem egy ecetes, cukros alaplevet, só,bors,torma ,őrölt kömény, aprómagvas mustár,szójaszósz, kevés olíva olaj került bele.
Ebbe reszeltem a káposztareszelőhöz hasonló tüskés gyalun a céklákat.
Kicsi poharakba zárva, 1-2 hétig is eláll(na).De nálam elfogy. Ajándékoztam is belőle,(egy idős szomszéd néninek mindig viszek, meg van a szeretetotthonba egy nyugdíjas nagynénén, neki is küldtem) Minden nap eszem.Joghurtba keverve, mézzel, savanyúságként ételekhez. 
Most olyan nagyokat kaptam,hosszúkásat. Amit itt a faluban termeltek,kapok hozzá még cukorrépát, és vegyesen fogom csinálni, mint régen a nagymamám.

Állítólag jó vérképző és magas a vastartalma.











Beteg férjemnek nyersen készítettem a céklalevet.Turmixoltam ásványvízzel lazítva és átszűrtem. Mindig jó volt a vérképe a kezelések előtt. Csak ennyit használt!!!

2010. január 13., szerda

Reggelim.

Ma szerényen reggelíztem.
Majd az ebéddel bepótolom, de a tegnapi töltöttkáposzta után ennyi elég volt. 
Natur joghurtba:
zabpehely,
müzli,
kukorica pehely
cékla(saját készítésű )
és méz került. 
Hogy jobb legyen hozzá az étvágyam, citromfű és bazsalikom díszítette!
(meg is ettem,ők az ablakomba telelnek és csipegetem őket)
                                Így nézett ki!



Töltött káposzta.

A finomra darabolt hagymát,1-2 gerezd fokhagymát(én a késes,gépi gyors darabolót használom)bő olajon megpárolom.

Pirospaprika, színes , frissen őrölt bors kerül bele.
Összedolgozom a darált hússal és a rizzsel.
Káposzta, kelkáposzta, vagy torma levélbe tekerem.
Most kelkáposzta és rendes káposzta volt kéznél.
Fagyasztható is későbbi főzéshez.(az unokának)
Apróbb káposzta darabok, paprika, paradicsom(nyáron kevés kapor levél) kerülnek a fazék aljára.Egy két szelet füstölt szalonnát is elbír!!!
Felöntöm vízzel, mikor felfő kerül rá a passzírozott paradicsom.


Én most befagyasztott egész paradicsomot használtam.
15-20 perc alatt kész.
Ez a mi szabolcsi töltött káposztánk.
Tormába, füstölt hússal, kukorica kásával is készítjük.

Ebbe több fokhagyma kerül.

2010. január 10., vasárnap

Kenyér és lángos.

Kenyeret sütöttem, a napokban.Elvettem belőle 3 db kis cipót.
Ebből lángos készült, egy régi palacsintasütőnek használt elektromos készüléken.
Még frissen elfogyott.
Egy tányért felfordítva húztam ki a tésztát aránylag, kerekre.
Egy lábassal leborítva  nem távozott el a meleg.
A kenyértészta őrölt köménymaggal készült.
A napokban darált lenmaggal is kipróbáltam.
Kenyér receptje:
50 dkg liszt
3 ek olaj, vagy olvasztott vaj
3 dl tej-víz is lehet
 1 kk só,1 tk cukor
2.5 dkg élesztő.
Kenyérsütőben készül.

                                                                     Fő az egészség!