2021. február 12., péntek

Zsíros bödön, vájling és társai!

 
Zsíros bödön. 

Vajling
Ezek az edények régen,alapvető felszerelései voltak egy falusi konyhának.
Nálam ebben a 2 literes zsíros bödönben kacsa zsír van.

Ebben a"bucser"-ben mangalica zsírt tartok.

Régen,ilyen edényben vittük az aratóknak a levest.
Vagy ,jól lekötve a kútba engedték benne a finom hús, vagy gyümölcs levest, mivel még nem volt hűtő.
Még több régi típusú edényem is van.

Nemrég kaptam házi kukoríca darát.
LISZT ÉS KÁSA lett szitálva.
Itt is az örökölt, régi tálakat használtam.
Ez a tésztaszűrő tál és a mellette lévő tál is örökség.
Ezt a lapos "pitlit" is Édesanyámtól örököltem.
Mindig ebben tartotta a  kedvenc kiflinket.
Most én is megsütöttem.
A terítőt is Ő varrta.



2021. február 9., kedd

Sajtos, lenmagos,sok fűszeres, kockák készültek!

Finom, egészséges hozzávalókból, a reggeli kávé mellé készült!
RECEPT:
40 dkg liszt-fele rétes-plusz 1 ek teljes kiőrlésű liszt keverék-(4 féle) - Ezékiel lepény kenyere liszt.
 1 tojás+ 1 sárgája
 15 dkg kovász
1 kk sikér
2 kk só
1kk lótusz gyökér por
 1 kk kókusz virág cukor
 pici kurkuma,(ettől szép sárga )
 2 ek szelénes szezám pehely
 1 ek kendermag fehérje
kevés őrölt guineai bors 
1 ek mákolaj
1 ek kacsazsír
 kb 2dl tej
Robotgép össze dagasztja.
A dagasztás végén rakok  hozzá:
  2 tk kömény magot,
 1 ek lenmag pelyhet
most került bele 2 ek darált kacsa tepertő
Kelesztem, közben félóránként kinyújtom feltekerem ,mint a bejglit, nálam ez a hajtogatás.
Szép leveles lesz.
(Másfajta tészta tekerése, hajtogatása látható!)

A végén 2 ujjnyira kinyújtom, megkenem tojással(most nem vagdostam be a tetejét)
reszelt sajt,
 köménymag 
és tengeri só pehely kerül a tetejére.
Felkockázom.
A tepsin kelesztem fél órát.
 180 fokon, légkeverésen 35 perc alatt sül készre.
Ezeket az alapanyagokat használtam még fel hozzá.








2021. február 7., vasárnap

E-heti kovászos kenyerem.

 


A heti szokásos kenyerem.
RECEPT:
65 dkg  liszt, ebből
 3 ek rétes,
2 ek vegyes teljes kiőrlésű liszt(Ezékiel próféta lepénykenyere lisztből) 
1 ek útifű maghéj
2dl tej 1.5 dl víz,
1 kk sikér,
1tk cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű kovász(élesztő nélküli)
 2 tk só. 
1 csipet aszkorbin(C vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.
Gyúrás, háromszor hajtogatás, (közben 1 fél órát pihen.)
Előző este 20 dkg lisztből, a kovászból, 1.5 dl vízből 1 tk cukorból bekovászolok, zárt edényben a pulton kél reggelig. Ehhez kerül a többi hozzávaló, gép dagasztja, majd kézzel át dolgozom.
Ezután jönnek a hajtogatások, háromszor,félórás pihentetéssel.
Egy órát pihent a pulton, sütés előtt a kerámia edényben!


Most az új szerzeményemben a mázas kerámia edényben sült.


Erről az oldalról rendeltem a családnak és magamnak is karácsonyra  mázas kerámia edényeket.
Bő választék, minőségi ,jó árban lévő termékeik vannak.
https://enjoy-me.hu/termekkategoria/konyhai-termekk/keramiak/
Van egy nagyobb káposzta főző edényem is.
Ezek az edények csak sütőben használatosak, vagy kemencében, nyílt lángon nem.

 A 250 fokos sütőbe került, áztatni nem kell az edényt. 10 perc után mérsékeltem a hőt 200fok légkeverésen.
Végig a 45 perc sütési idő alatt rajta volt a tető,berakáskor a tetőt befújtam vízzel. 
Sütőpapírt raktam bele ,olyan tisztán vettem ki, mosogatni sem kell. csak áttörölni.