2007. október 29., hétfő

Porlós almás




35dkg liszt,
 2db tojás,
 12 dkg porcukor,
 2 EK tejföl, 
1 cs sütőpor egy citrom reszelt héja,
 25 dkg margarin
. Kb 1.5 kg alma. 
A lisztet, a cukrot a margarinnal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéjat, hozzákeverjük a sütőport. A közepébe, egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk. Hideg helyen pihen, amíg az almát hámozzuk, reszeljük, levét kissé kinyomjuk. A citrom leve, 3 EK porcukor, csipet fahéj kerül bele. Jól meglisztezett deszkán két lapot nyújtunk (közepes tepsibe) vajazott lisztezett tepsibe rakjuk az egyik lapot, villával megszurkáljuk, kekszmorzsával (vagy száraz búzacsírával) megszórjuk, erre kerül az alma rá a másik lap. Ezt is megszurkáljuk. A tésztából elvéve kerülhet a tetejére levél, sodort dísz is, így mutatósabb. Jó forró előmelegített sütőbe 50 perc alatt kész. Porcukorral meghintjük a tetejét, hidegen szeleteljük.
Posted by Picasa

Habos meggyes(cseresznyés)



Tésztája ugyanaz, mint a barackos habosnak.
 Itt a habba bodzabogyó levét kevertem, és rózsaszín lett. A bodza bogyó levéből készült színező igen jó.
 Turmixolom a bogyókat, átszűröm  lefagyasztom kis adagokban és télen is használom.
A cukormázaknak is jó színezője.

C
Cukormáz:20 dkg porcukor, 3 ek olaj 3 ek citromlé, ezeket simára keverjük.
Ha rózsaszínt akarunk 3 ek meggylé, vagy 2 ek bodzalé kerüljön bele a citromlé helyett.

Márványhabos barackos lepény




TÉSZTA
60 dkg liszt, 
10 dkg porcukor, 
4 db tojás, 
10 dkg vaj, 
5 dkg élesztő, 
1 EK tejföl, kevés tej.
A tojások sárgáját. A porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kevés cukros tejben megfuttatott élesztőt, a végén a langyos vajat. Kinyújtjuk, nagyobb tepsibe helyezzük, kelesztjük. Közben az őszibarackot meghámozzuk, ujjnyi csíkokra szeleteljük. 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd 1.5 dl vízzel felengedjük, jó sűrűre főzzük. 
A barackokat óvatosan beleforgatjuk, átfőzzük, de ne legyen lágy, lecsöpögtetjük, kihűtjük, a megkelt tésztára rakjuk. Forró 180C°-ra előmelegített sütőben, félig megsütjük.
 Ekkor kerül rá a hab. 
HAB:
A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adunk hozzá 30 dkg porcukrot, és a leszűrt barack léből 4 EK-al. A tésztára simítjuk, a tetejét som, vagy ribizli lekvárral (de szörppel is lehet) megmárványozzuk. A meleget mérsékelve készre sütjük.
 Nagyon mutatós és pikánsan finom sütemény. 
Szilvával, körtével is készíthető.


Posted by Picasa

2007. október 28., vasárnap

Májgombóc leves.





Hozzávalók: egy kis fej édes káposzta 

1 fej hagyma, 
20-30 dkg zöldbab,
 2 db burgonya, 
1 db sárgarépa, 
1 db petrezselyem, 
kevés olaj,
 1 db paradicsom, 
1 db paprika. 

Só, bors, kakukkfű, őrölt kömény, borsikafű. 

Elkészítés: az olajon átdinszteljük a hagymát, a felaprózott sárgarépát, petrezselymet, felöntjük vízzel (kb 3l). Hozzáadjuk a laskára vágott káposztát, a zöldbabot. Sóval, borssal ízesítjük. 

Hozzáadjuk a zöld fűszereket. 

Májgombóc: 4-5 db csirke májat elkaparunk. 
3 db tojást felverünk, 
4 EK zsemlemorzsát, 
1 EK kukoricadarát, apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá, jól átkeverjük. 
A májat és 1 kk szódabikarbónát hozzá adjuk, átkeverjük, pihenni hagyjuk. 

Ne legyen nagyon lágy. 

A megfőtt levesbe szaggatjuk, két kanál segítségével,vagy a két tenyerünk közt gombóccá formázzuk.
 Ne legyenek kicsik, kanálnyi nagyságúak.
 A gombócokat egyszer átforgatjuk.
 Májkrémből is készíthető, de a máj finomabb.
 Ezek a gombócok könnyűek, lazák, nem kemények, ízletesek. 
Jó étvágyat hozzá.