2010. június 3., csütörtök

Búzafűlé.

Minden nyáron készítek. 
Sajnos a férjemnek nem segített, de neki kezdtem el "gyártani". 
Vittem lefagyasztva a kórházba is.
Készen nagyon drága és körülményes a szállítás.
Tönkölybúzát veszek, ami nincs koptatva, csíraképes. Áztatom, amíg kicsirázik.
Eszem is ilyen állapotban, nagyon ízletes, nekem legalábbis. 
És nagyon egészséges.
Aztán elvetem .
 Kint az udvaron letakarva, de éri a nap, mert egy műanyag lyukacsos rekesz van rajta. (mert a galamb, veréb kiverné) 
Mikor már kikelt levehetem, akkor már semmi nem bántja.
Ollóval 3-4 alkalommal is learatom.
Aratom és ásványvízzel elkeverve össze turmixolom,leszűröm.
Gyönyörű zöld lesz. 
Kis adagokban kerül a fagyóba, hetente iszom belőle.
Majd hozok fotót!
                              Most ilyen!

Sütemény.

Ma sütöttem is.
 "Limara "blogjában találtam ezt a receptet.
Leveles vajas tészta.Most olyat vettem, ami kinyújtva fel volt tekerve. De megmondom őszintén, legközelebb olyat veszek, amit én nyújtok, az jobb.
Epres, barackos, rebarbara került a mascarpone sajtkrémmel vékonyan megkent lapra.
Már volt rebarbarám és eprem, a barack a fagyóból került elő..Összepároltam, majd leszűrtem,cukroztam, hűtöttem a tölteléket. A teteje tojással lett megkenve. 
3 db készült, jó nagyok lettek. 
                         Így készültek!

Szója fasírt.

A héten ez is készült, csak amikor kisüt a nap, vár a kert és a gép elé ritkán ülök.
Hétfőn a jó napsütést kihasználtam és az ágyneműm szellőztettem.nagyon jó friss illata lett. Lecseréltem a nyári takaróra, az is kint volt. Most meg már fáztam alatta az éjszaka. Ma be is gyújtottam újra a gázkazánt.
Így a hétfői nap csak késő délután került sor főzésre, ettem a vasárnapi maradékot (sült hal)
Be volt áztatva a szója granulátum. Leszűrtem, gyors darabolóba, bele a félig száraz kenyér .
Fokhagyma 2 gerezd, 1 fej vöröshagyma, ételízesítő , tengeri só, vegyes frissen őrölt bors, egy  ek kukorica liszt, piros paprika, egy egész tojás.
Fagylaltos kanállal forró pálma olajba szaggattam, kicsit ellapítva. Így egyforma nagyok lettek.
Rizst főztem ki hozzá, vegyes zöldséggel együtt, zeller zöldet is főztem bele.
Ez egy 4 étkezésre elegendő adag lett, amiből egyet le is fagyasztottam, mert ráuntam. Helyette egy vacsorára halat sütöttem. Ez a vacsora azt jelenti szigorúan 6 óra előtt, utána már csak csipegethetek.
Nem tudok eltelni a hallal.
A bodza szörppel is így vagyok. Szoktam lefagyasztani kis műanyag üvegbe télire. 
Ez most elmaradt. Nem akarom már a 400 literes fagyasztót üzemeltetni.Egy kisebbre cserélem majd, ha végleg kiürítem. De még sok tavalyi zöldség van benne.
Egy nap neki állok, és kiszedem. Elajándékozom a maradékot.
           
         Ilyen volt a szója fasírtom!

Konyhában-tengeri kásás tormás töltike.

Mivel az eső is zuhog és a   kajám is elfogyott , ma a konyhában voltam 11 órától 2 óráig.
Sütőt begyújtottam, aztán magam. Na nem úgy. Beindultam, a főzéshez.
Tegnap szép tormalevelet kaptam. (az enyém az idén lett átültetve, és még kicsi.)
Ecetes, sós vízben megpároltam és ebben állt egész éjszaka. Volt darált húsom és tekertem vagy 36 db töltikét. Most rizs és kukorica kása vegyesen van benne.
30db ment a fagyóba az erre tévedő gyerekeknek.Aki hamarabb jön az kapja.
Készült 25 db  csak rizzsel, idősebb fiam csak ezt eszi, nem kell a kása, meg a torma.
Ez is fagyasztva lett.
Pedig sok vas van a tormában..
6 db+3 db próbafőzés áldozata lett. Meg kellett tudnom milyen finom lett. Még paradicsom volt a fagyóba azzal főztem meg (jobb mint a tartósító szeres lé.)
                          Még gőzölög a fotón!

2010. június 1., kedd

Cipzár varrás.

Cipzár varrás volt ma a feladatom. A menyem még az ősszel" elhozott egy térd nadrágját, amibe be kellett varrnom.
Emlegettem a varrós blogokat! Jó lenne részletes leírás róla.
Tudom még a szakavatott varrók is irtóznak ettől a folyamattól.
Én is eddig halogattam.
Volt cipzár varró talpam, de eltört.
Már a menyem által hozott cipzár is eltünt.Vettem másikat.Az hosszú lett, került megfelelő.
Egy nagyon kacifántos beillesztés a nadrág elején.Takarás alul, felül. 
letűző varrások.
Ugye gyárilag előbb bekerül a cipzár, majd aztán letűzik.
 Na én is "tűztem"Majdnem összevarrtam az elejét a hátuljával a nadrágnak.
Ráadásul olyan különleges szín, nem szürke, nem barna, olyan "keki". 
Ilyen cérna a világon sincs!!!!
Előférceltem, gombostűztem, és sikerült. Igaz, nyírtam a cérnát, mint a birkát, de elkészült.
legközelebb veszek neki egy új nadrágot!!
De, ha ehhez ragaszkodott!
Egy aranyos menyért, mindent.
A nadrágjaikat és mindig én hajtom fel.
Ha össze gyűjtöm a levágott szár részeket, amit a családnak, ismerősöknek már felvarrtam, igen hosszú -km -lenne.
Valamikor jártam egy varró tanfolyamra is, de inkább saját tapasztalatból merítek.
Riselni is megtanultam, csak már a szemem nem az igazi.
Erre jó a nyugdíjas a családban.

Kenyerem.

Sütöm a kenyeret már évek óta.
Semmi adalék anyag, csak víz, liszt és élesztő.
Ritkán vajjal is készül, vagy len, kapor, szezám magvakkal, amit darálva használok.
Legutóbb ő készült.

Könnyű reggeli.

Ha sietős a reggelem, csak egy natúr joghurtot összekeverek mézzel és egy általam összeállított "müzli" keverék kerül bele. 
Ez zabpehely, csokis golyók,kukorica pehely és egy magvas  müzli keveréke.Most még friss tönköly búza csíra is került a tetejére.
Egy jó friss menta levélből készült teát iszom még hozzá, barna cukorral,  gránátalma lével ízesítve.
El vagyok róla délig és akkor jöhet a kiadós ebéd!