2021. január 16., szombat

Kombucha teám.




Minden nap fogyasztom, a teámba rakok belőle reggelente! 
Nálam szárított zöld teákból és egy filter fekete teából fő, másfél liter langyos tea. 3 ek cukrot használok hozzá.Mézzel is finom.
Mindig teszek az új teába 1 dl-t a régiből.
A gombát minden alkalommal átmosom, az újakat, amik kifejlődnek a régi gombából, elajándékozom.
Mindig a legfrissebb gombát használom fel.
Hetente frissítem.
Ha tovább hagyjuk, megecetesedik!
Az ital, számomra kellemes ízű!
Maga a gomba ,így néz ki, kifejlett állapotban.
                                                      
                     A színe jelzi a korát. a világosabb a legfiatalabb!


Egy  2 literes befőttes üvegbe, egy pamut anyaggal leszorítva, egy műanyag vödörbe rakva(nehogy  bármihez koccanjon,eltörjön az üveg) a meleg konyhába tárolom.
"A kombucha, vagy más néven teagomba ősrégi népi- és házi gyógyír. Senki sem tudja valójában honnan származik, de az biztos, hogy legalább ezer éve áll az egészség szolgálatában.
Távol-keleti hagyományai vannak, az első feljegyzések Kínából időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelent megoldást a fogyasztása, többek között helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, és nyugtatja az elmét.A teagomba név ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok megerjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív  életet a kombuchának."
Hatásairól, ITT ,és a lenti linken is olvashatsz.olvashatsz!
https://alimento.blog.hu/2014/03/08/kombucha_a_halhatatlansag_itala

2021. január 15., péntek

Kovászos, pizza sült!

Kenyeret sütöttem. és megharmadoltam a  kovászos tésztát.

 Az öreg tészta előző este elkészült, reggelre ilyen szép lett.
 

A kenyér is elkészült.





2021. január 10., vasárnap

A heti, kovászos kenyerem!



 
Minden héten készül egy kenyér.Előző este elkészítem az öreg kovászt,éjszaka pihen.
Másnap sütöm!

Spenótos cordon bleu!


Kedvenc rántott húsom!
Most sertés húsból, és csirke comb filéből készült.
A köret saját készítésű  darált zöldséges rizs.
A panírba ,kukoríca liszt, és szelénes  szezámmag  pehely is került.
A spenót saját termés!
A rukkola és a fekete kel ropogós is a kert ajándéka!
Szeretem a szezám kissé mogyorós-földes ízét!