2019. július 23., kedd

Rostos ivólé, szárított gyümölcshús, és por készült!

 



Készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.

Most a fagyasztóba kerültek az üvegek, nem hőkezeltem,hogy megmaradjon az igazi ízvilága.
 A visszamaradt gyümölcshús ma száradt az aszalóban, tea lesz belőle télen.

Az aszalóba sütőpapírt vágtam, elterítettem a gyümölcshúst, középen rést vágtam, a papírt hústűvel átszurkáltam.
Így keringett a levegő.
Pár óra után, szépen le tudtam szedni a
papírról.



Majd a tálcákra helyezett szúnyoghálón száradtak tovább, jó csörgősre.


Durvára fogom ledarálni és tea lesz belőle.

Most pornak daráltam, rendeltem tea filtert ,már úton van,és tea filter készül majd belőle.
Finom gyümölcs teám lesz!



2019. július 21., vasárnap

Zöldségeket szárítottam!




Étel ízesítő is készült, saját recept alapján!



Az idén szépen keltek a zöldségek,: hagyma, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, paszternák.

A fűszer növények is  hamar megnőttek: lestyán, majoránna, oregánó, izsóp,  kakukkfüvek, tárkony, rukkola. Megvolt az első aratás.
 Zeller, zöld hagyma szár, metélő fokhagyma szár,és metélő hagyma szára is száradt.
Válogatás, mosás után, az aszalógép tálcáira kerültek.
Száradás után a késes darabolóban aprítottam, majd a kávé darálóval porrá őröltem.
Ez lesz az alapja a húsok fűszerének. 
A felhasználástól függően kerülhet bele, őrölt paprika,  fokhagyma,csili pehely, babérlevél, kurkuma, köménymag.
Attól függően, milyen húst, vagy halat sütünk.



Az ételízesítőhöz már száradt sárgarépa, petrezselyem, paszternák. Még karalábé , hagyma, és kelkáposzta levél fog száradni hozzá.
Petrezselyem levél száradás előtt és után!





Petrezselyem,paszternák, sárgarépa, száradás előtt.


Száradás után a sárgarépa,paszternák és a petrezselyem összekeverve.

A késes darabolóval szépen apríthatóak a zöldségek, aszalás előtt. 

Van egy elektromos kis gépem, ami többféleképpen aprít. 
A hagymát, karalábét, ezzel aprítom, így nem enged annyi levet.
Ez a robotgép is sokat segít, a megszárított növényi részeket ezzel darálom, a  zöld fűszer porokat ezzel készítem.



 Fagyasztáshoz is ezzel darabolom!


Jó érzés, a saját zöldségeket használni. Tudom, hogy vegyszermentes,saját nevelésű.
 Sok munka van vele, de megéri.

Üvegbe zárva télen nagy hasznát vesszük.