2020. június 4., csütörtök

Túl, a félmilliós látogatottságon!


Nagy öröm számomra, hogy ennyien látogatják a blogomat!
13 évvel ezelőtt, szinte félve kezdtem el az írását., ezzel a bemutatkozással .
2007. október 21., vasárnap

"Bemutatkozás

Egy idős nyugdíjas tanárnéni vagyok, aki most ismerkedik a számítástechnikával.
Az élet kérte, hogy megtanuljam.
A messzi unokáimmal így naponta találkozhatom.
 Remélem nem okozom csalódást azoknak akik olvasni fogják.
Csak olyan recepteket írok le ,amit már kipróbáltam.
Fényképeket is fogok róluk felrakni. 
Újabb hobbim a fényképezés.
 Kérem a türelmeteket, ha valamit elrontok segítsetek. 
Előre is köszönöm. Olgis."
Azzal a szándékkal kezdtem el írni, hogy lány unokámnak rögzítem,az általam tudott,és elkészített ételek receptjét.
Saját fotókkal, fázis fotókkal illusztrálva, részletesen leírva, hogy ha én már nem leszek, legyen neki irányt adó ez a blog.
Kezdetleges számítógépes ismeretekkel rendelkeztem, azóta sokat tanultam önerőből, és a családom segítségével.
Most közel a 75. évemhez, még mindig találok,és keresek új ismereteket. 
Szívesen,és szívből írom ezt a blogot.
Kézzel írott ,és nyomtatott,szakácskönyveimben,még sok recept van, amit szeretnék elkészíteni,és megosztani.
Azóta vettem a bátorságot és pályáztam is receptjeimmel, sikerrel.
Több receptes újságban is közölték a receptjeimet.
Remélem több látogatómnak is ad segítséget, eligazodást,a blogom.
Sok visszajelzést, kérdést is kapok itt a blogban, és személyes üzenetben is a blog Facebookos oldalán is.
https://www.facebook.com/Olgis-receptjei-616631755049854/
Szeretném, ha pár évig még írhatnám.
Köszönöm a követéseket!
Több országból, régióból is követnek.
A kezdetektől500568
Ma199
Tegnap163
Ez a hónap588

Múlt hónap3099
Magyarország
643

Egyesült Államok
81

Románia
31

Szlovákia
25

Németország
13

Hongkong
11

Belgium
6

Egyesült Királyság
6

Hollandia
6

Szerbia
6

Szingapúr
6

Indonézia
4

Ausztria
3

Oroszország
3

Ukrajna
3

Spanyolország
2

Franciaország
2

Portugália
2

Ismeretlen körzet
1

Egyéb
3

Cukrozott bodzavirág.



Az alaposan megmosott virágokat a kocsányoktól megszabadítjuk.
Csak virágot használunk!
Az alaposan lecsöpögtettet,és kissé megszárított virágokat, kristálycukorral, a késes darabolóba-kutterbe -helyeztem.
Jól átforgattam,mígnem összeállt kissé. 
Aszalógépben 50 fokon kb 40 perec alatt jól kiszárad.
Egy kör alakú sütőpapírt,vastagabb hústűvel kiszurkáltam. 
Erre került a keverék,és ráhelyeztem a szárító tálcájára.

Újra átdolgozom a késes aprítóval, és mehet az üvegekbe.
Télen teába,  sütemények ízesítésére, krémekhez kiváló!
Akár koktélok ízesítésére is használható.
Ma ,kovászos mini palacsintákat sütöttem, ezzel szórtam meg.
Egy kevés masszába kevertem is belőle, fenséges az íze.
Legközelebb porcukorral keverem a szárított bodza virágot, így simább lesz,jobban felhasználható, mint a kristály cukorral. 
Van szárított bodza virágom, ezt fogom használni.

Pl, ma grízes tésztára szórtam, vagy palacsintára, gofrira, tejbe grizre..stb. Amit máskülönben porcukorral szórunk meg. Csak ez bodzavirággal ízesített. Most levendulával fogom kipróbálni. Pl, madeleine sütésekor fel tudom használni .Pisztáciásat is lehet készíteni. Apró sütemények készítésekor felhasználhatóak.

2020. június 2., kedd

Pünkösdi ebéd, hozzávaló fűszerek, a kertemből.



Pünkösdi ebédem! Zöld fűszerekkel!
Rántott mangalica karaj, házi készítésű zsemle morzsával, mangalica zsírban sütve.
A köret burgonya, petrezselyem és majoránna levéllel.

Majoránna.
Fejes saláta a kertemből, citromos ,cukros lében.
A citrom is saját termés.
Citromom!
Kísérőnek, zöld és piros spenótlevelek,(szintén saját termések) vajon megfonnyasztva és tejszínnel behabarva.